Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε μεν ισχυρός από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν κατάφερε να απαλλαγεί στο βαθμό που θα ήθελε από τα εντός του κόμματος «βαρίδια». Αυτό αποδείχθηκε στις διεργασίες που ακολούθησαν, στην Κεντρική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία.
Ο Πρωθυπουργός θέλει μεν να κρατήσει τις ισορροπίες εντός του κόμματος, αλλά παράλληλα θέλησε να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές στην αξιολόγηση, θεωρώντας πως έτσι μπορεί να πάρει την πολυπόθητη λύση για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Νούμερο 1 πονοκέφαλος οι «53+»
Η ομάδα των «53+» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενίσχυσε, όμως, το τελευταίο διάστημα τη φωνή της εντός ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει διάθεση παρεμβάσεων που προκαλούν πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα. Οι «53+» έθεσαν τις ενστάσεις τους στο Συνέδριο και συνεχίζουν τις δυναμικές παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας μάλιστα τη Δευτέρα ως μείζον ζήτημα την παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη στο κυβερνητικό σχήμα.
Ειδικότερα, με άρθρο τους υπό τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δίκιο» χαρακτηρίζουν επιτυχία το γεγονός ότι διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ «κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των «πρόθυμων» εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ», όπως αναφέρουν.
Ο Σκουρλέτης και οι άλλοι…
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θεωρείται δύσκολο να κάνει πίσω στην -κατά πληροφορίες- ειλημμένη απόφασή του να απομακρύνει τον Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά θα αναλάβει παράλληλα και το κόστος της κριτικής που θα δεχθεί σε βάθος χρόνου.
Ιδιαίτερα αν, για παράδειγμα, προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τότε ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως θα κληθεί να απολογηθεί για την επιλογή του αυτή.
Αν δεν το πράξει, όμως, θα πρέπει να απολογηθεί στους θεσμούς, που μέσω του ανασχηματισμού περιμένουν να λάβουν μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ανάλογα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από διάφορες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ με την απομάκρυνση κι άλλων υπουργών, όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Θοδωρής Δρίτσας.
Μένει να δούμε ακόμα αν μαζί με τον Σκουρλέτη μπορεί να πάρει η μπάλα και τον Νίκο Σπίρτζη, ο οποίος επίσης έχει δημιουργήσει «θέματα», λόγω της κόντρας του με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Η ιδιαίτερη περίπτωση Παππά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Νίκου Παππά, τον οποίο ναι μεν στηρίζει ο Πρωθυπουργός, αλλά πιθανότατα τα δεδομένα να αλλάξουν ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αν δηλαδή, το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό, τότε ο Πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές. Είτε να ξηλώσει τον υπεύθυνο για την αποτυχία υπουργό, είτε να τον αφήσει στη θέση του με εντολή να συμμαζέψει τη ζημιά που προκάλεσε.
Ο Νίκος Παππάς είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τους συνδέει προσωπική φιλία και παρουσιάζει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον η επιλογή που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, ανάλογα με τις εξελίξεις. Και κρατήστε ως δεδομένο πως και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχου φωνές που θεωρούν ότι ο Νίκος Παππάς δεν μπορεί να έχει για πάντα και για τα πάντα την κάλυψη του Πρωθυπουργού.
Στην έξοδο Τόσκας και Κοτζιάς
Τέλος, αλλαγής φρουράς αναμένεται να έχουμε τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Νίκος Τόσκας είναι εδώ και καιρό «κόκκινο πανί» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τη χρήση βίας από τα ΜΑΤ σε διαδήλωση συνταξιούχων, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο για τους χειρισμούς του στο θέμα της Τσαμουριάς, όσο και για τις παρεμβάσεις του για τις δηλώσεις Ερντογάν, οι οποίες στηρίχθηκαν επί της ουσίας σε μία «γκάφα» του ΑΠΕ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr