Πέρα από το «φοροτσουνάμι», που αναμένεται να ενταθεί λόγω των καταβολών των τελών κυκλοφορίας μέχρι το Δεκέμβρη, το κλίμα επιβαρύνεται από την εντεινόμενη συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα μετά την 1/1/2017 οπότε και θα ξεκινήσει (αν ξεκινήσει) τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου για κύρια ασφάλιση όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν το 20% των εισοδημάτων τους. Ήδη στο φόντο αυτό χιλιάδες κάτοχοι με μπλοκάκια σπεύδουν να τα κλείσουν, με αποτέλεσμα η βάση από όπου δυνάμει θα αντλούνταν εισφορές και φόροι το 2017 να συρρικνώνεται.
Ούτως ή άλλως ο φόβος του φόρου αναμένεται να οδηγήσει λογιστικά τρικ με μειώσεις κερδών στα νομικά πρόσωπα, ένταση της «μαύρης οικονομίας» και συρρίκνωση δραστηριοτήτων γεγονός που δημιουργεί κινδύνους, αν όχι βεβαιότητες, για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων εσόδων. «Ο φόρος σκοτώνει το φόρο» λένε όσοι γνωρίζουν καλά ότι οι λογικές της υπερφορλόγησης οδηγούν σε αδιέξοδο και σε διόγκωση της άτυπης οικονομίας και μάλλον έχουν δίκιο βάζοντας ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Στη μέγγενη ΔΝΤ - Γερμανίας
Την ίδια ώρα σε επίπεδο σχέσεων με τους θεσμούς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει με το θέμα του χρέους στο «χέρι», γεγονός που θα της δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι εκεί, στο χρέος, είναι που έχει ποντάρει, για να δικαιολογήσει την ολική ιδεολογική μεταστροφή της από τις «επαναστατικές εποχές» του α΄εξαμήνου του 2015. Κινδυνεύει ουσιαστικά ευρισκόμενη στη μέγγενη του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ (ΔΝΤ) και Γερμανίας, να βρεθεί χωρίς ξεκάθαρο ορίζοντα ελάφρυνσης κι ενώ θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, υποβάλλοντας σε αιματηρές θυσίες την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα για πολλούς παροικούντες την Ιερουσαλήμ η υπόθεση της επόμενης αξιολόγησης, την οποία η Αθήνα ευελπιστεί να κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, θα καταστεί χρονοβόρα υπόθεση αφενός γιατί η Γερμανία θα επιδιώξει να βρει προσχήματα για να καθυστερήσει τις αποφάσεις για το χρέος, κι αφετέρου γιατί έχει σημαντικά καυτά ζητήματα στην ατζέντα της.
Χαρακτηριστική, πάντως, για τη στάση της Γερμανίας είναι η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την τρέχουσα αξιολόγηση ότι «είμαστε μακράν κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων». Πάντως η κυβέρνηση λέει ότι από την εισήγηση που θα κάνουν οι θεσμοί μετά το πρωινό Euro Working Group, θα κριθεί αν οι εκκρεμότητες που εντοπίζει το κουαρτέτο είναι τέτοιες ώστε να «μπλοκάρουν» και σήμερα την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Δύσκολη η επόμενη αξιολόγηση
Μπορεί πάντως η ελληνική κυβέρνηση να θέλει οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, τόσο για να εκταμιευτεί εντός του 2016 και η επόμενη δόση αλλά και για να υπάρξει χρόνος να συζητηθεί το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο τα θέματα που θα τεθούν είναι δύσκολα.
Σημειώνεται ότι το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να δοθεί στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ανέρχεται στα 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πέρα από τα εργασιακά, να επαναρυθμιστούν και θέματα που «ακουμπούν» πολλές επαγγελματικές ομάδες (κλειστά επαγγέλματα, αγορές προϊόντων, δικαιοσύνη κτλ). Αυτά αναπόφευκτα, θα φέρουν την κυβέρνηση μπροστά σε νέες αντιδράσεις και εντάσεις την ώρα που η δημοσκοπική της εικόνα παραπέμπει σε μια γκρίζα κατάσταση με χαρακτηριστικά έντονης φθοράς. Σε αντίβαρο συνεπώς αναζητείται σωσίβιο στα θέματα διαφθοράς τα οποία τίθενται επί τάπητος στη Βουλή τη Δευτέρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr