Μέχρι νεοτέρας, μιας και το θέμα ασφαλώς, δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ, οι δύο πλευρές αποκλιμάκωσαν την ένταση με τον πρωθυπουργό να δηλώνει «εδώ δεν είμαστε για να χωρίσουμε. Η χώρα δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες. Δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Η πολιτεία έχει τον δικό της ρόλο. Με σεβασμό και κατανόηση προχωράμε στον διάλογο ακούγοντας και την εκκλησία» και τον Αρχιεπίσκοπο να σημειώνει με ευαρέσκεια, «οι παρεξηγήσεις ήρθησαν».
Την ίδια ώρα, όμως, αναφύεται δυναμικά στο προσκήνιο η κρίση στην κορυφή της Δικαιοσύνης που αναζωπύρωσε με εκκωφαντικό τρόπο η ηχηρή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του ΣτΕ, των Χρήστου Ράμμου και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, οι οποίοι στρέφονται κατά του Προέδρου Νίκου Σακελλαρίου και όσων δικαστών στήριξαν την απόφασή του να ματαιώσει την πρώτη κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, την οποία χαρακτηρίζουν απερίφραστα «αρνησιδικία».
Σε μια κίνηση καταλλαγής, ο πρωθυπουργός, θα υποδεχθεί σήμερα στο Μαξίμου τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου, (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Το βράδυ εξάλλου, ο κ. Τσίπρας έχει προσκαλέσει για χαλαρή συζήτηση μεταξύ απεριτίφ και μεζέδων τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηρώδου Αττικού. Το πρόσχημα είναι η έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου, ωστόσο, επί της ουσίας, πρόκειται για μια ομαδική ψυχοθεραπεία, προκειμένου να τονωθεί το ηθικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία δοκιμάστηκε δεινά υπό το βάρος διαδοχικών επαχθών μέτρων που στήριξε στη Βουλή στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Χρειαζόμαστε επειγόντως καλά νέα…
Το πρωθυπουργικό γραφείο, χρειάζεται επειγόντως, ένα πειστικό αφήγημα για την οικονομία και τη ρύθμιση του χρέους, στο οποίο πάντως, δεν διαφαίνεται κάποια ενθαρρυντική προοπτική.
Μετά τα καλά νέα από το ΔΝΤ τα οποία ο κ. Τσίπρας έσπευσε να αξιοποιήσει δεόντως, το Ταμείο επανήλθε χθες, αυτήν τη φορά με δυσάρεστες προβλέψεις για το ύψος του πλεονάσματος, που είναι πιθανόν να οδηγήσει στην χρησιμοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι το Ταμείο συνηθίζει να πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του, όμως ο στόχος του ΔΝΤ δεν ήταν άλλος από την άσκηση μιας διπλής πίεσης τόσο προς την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, όσο και προς την Αθήνα για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
Η σύσταση πάντως του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλιγκ που καλεί το Ταμείο «να προσαρμοστεί» στις σημερινές παραδοχές, δείχνει ότι μάλλον οι πιέσεις της Ουάσινγκτον δεν πιάνουν τόπο. Στην πραγματικότητα, εκείνη που και πάλι πιέζεται είναι η Αθήνα, ώστε να επιταχύνει τη λήψη όλων των μέτρων που αξιώνουν οι δανειστές, προκειμένου να έχει στη συνέχεια ηθικό βάρος η εθνική αξίωση για την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους.
Στο Μαξίμου, αναζητούν τρόπους να μετατοπιστεί η ημερήσια διάταξη στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουν στις σημερινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου και το κείμενο προτάσεων το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Πρόκειται για διαδικασία καινοφανή, την οποία απορρίπτει παγερά η Αντιπολίτευση. Ακόμα κι αν στις προθέσεις του κ. Τσίπρα, είναι να εμπλακεί η «κοινωνία των πολιτών» στο αναθεωρητικό εγχείρημα, είναι πρόδηλο ότι η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη, προβλέπεται ρητά στο ίδιο το Σύνταγμα και ορίζει δεσμευτικά, ότι γίνεται με ευθύνη της Βουλής.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr