«Δεσμεύομαι να κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση» ξεκίνησε την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε μια κοινωνία βαθιά απογοητευμένη από την αδίστακτη δημαγωγία από το βήμα της ΔΕΘ» συνέχισε «καρφώνοντας» τον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε πριν από μια εβδομάδα από το ίδο βήμα. «Η παροχολογία δεν έχει θέση στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης, δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε.
H κυβέρνηση υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών
Επανερχόμενος στην κριτική του κατά τον κ. Τσίπρα είπε ότι «εξακολουθεί να διχάζει με το λόγο και τις πράξεις του, επιμένει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις». «Όσο και αν προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή έχει μόνο σκοπό την παραμονή του στην κυβέρνηση».
Αναφερόμενος, μάλιστα, σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είπε ότι η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. «Η κυβέρνηση υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών, τίθενται ζητήματα λειτουργίας του πολιτεύματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ήρθε η Ελλάδα να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια της. Είναι ιστορική αναγκαιότητα η απομάκρυνση του Τσίπρα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πρέπει να δούμε το μέλλον αλλά δεν θα ξεχάσουμε το παρελθόν. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο η χώρα κινδύνευσε πέρυσι με καταστροφή» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ελπίδας.
Το σχέδιο για την εθνική αναγέννηση
Μιλώντας για το σχέδιό του για την εθνική αναγέννηση εξήγησε ότι αναφέρεται σε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.
- Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους.
- Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα.
- Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής.
- Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.
Μείωση της ανεργίας μέσα από δουλειές στον ιδιωτικό τομέα
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ «μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές».
«Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας για συγκεκριμένους στόχους ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο.
Στην κυβέρνηση της ΝΔ μόνο οι καλύτεροι
«Δεσμεύομαι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υποσχόμενος ότι «η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν» προσθέτοντας οτι αυτό θα συμπληρωθεί με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.
Επανέφερε, δε, την ανάγκη για νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα προβλέπει αφενός περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη και αφετέρου μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Μείωση 30% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Παράλληλα δεσμεύθηκε για μια σειρά μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές:
- Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
- Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
- Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
Με προϋπόθεση, δε, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, ειπε ότι «βούλησή μου είναι να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Από που θα βρεθούν τα 3,3 δισ. των εξαγγελιών
Προχωρώντας στην κοστολόγηση των εξαγγελιών του είπε ότι «οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία».
Για να βρεθούν τα χρήματα αυτά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία».
Συγκεκριμένα όπως είπε τα χρήματα θα βρεθούν ως εξής:
1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Στο μισό το τέλος για την ΕΡΤ
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr