Ήταν μια δήλωση στους αντίποδες της πρωθυπουργικής διαβεβαίωσης από τη Θεσσαλονίκη, ότι «βρισκόμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε λύση για το χρέος» και όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε αμηχανία στο Μαξίμου και νέο κύκλο κριτικής από την αντιπολίτευση η οποία έσπευσε να αξιοποιήσει το θέμα πολιτικά.
Ο πολιτικός απόηχος ήταν και παραμένει τόσο ισχυρός, ώστε ο Αντιπρόεδρος υποχρεώθηκε σε μερική ανασκευή, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τις απόψεις του και ότι στην πραγματικότητα αυτό που υποστήριξε, ήταν ότι, «δεν παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών».
Το όλο ζήτημα προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μην διαθέτοντας κάποιες αξιόλογες επιδόσεις στο μέτωπο της οικονομικής καχεξίας που ταλανίζει τη χώρα και τους πολίτες, επεδίωκε να εμφανίσει μια πιθανή ρύθμιση για το χρέος που θα σχετίζεται με το ύψος του ΑΕΠ και σε έναν προβλέψιμο κύκλο επιτοκίων, ως ένα πραγματικό επίτευγμα που χαλαρώνει τον βρόχο της χρεοκοπίας και των δανείων.
Προσθέτως, θα διευκόλυνε το ελληνικό αίτημα για ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ θα πρόσφερε ενθαρρυντικές δυνατότητες για τονωτικές ενέσεις στην χειμάζουσα και άνυδρη από ρευστό αγορά.
Ήταν ασφαλώς κοινά γνωστό και είχε διαμηνυθεί σε όλες τις κλίμακες στην Αθήνα, ότι, παρά την άτολμη απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, το Βερολίνο δεν υπήρχε περίπτωση να στέρξει σε σχετική συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός, για λόγους μάλλον εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως αποδεικνύεται, έσπευσε να δηλώσει στεντόρεια και με ανεδαφική ίσως αποφασιστικότητα, ότι η κυβέρνηση «απαιτεί και δεν ζητά απλώς» να ξεκινήσει η διαδικασία για τη ρύθμιση του χρέους.
Η ευθεία παραδοχή Δραγασάκη, είναι πρόδηλο ότι κλονίζει και αυτήν τη βεβαιότητα, πολύ περισσότερο από την στιγμή που η Ελλάδα, δεν έχει εκπληρώσει καν τις υποχρεώσεις που έχει συνομολογήσει για την εκταμίευση της συμπληρωματικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται μπροστά σε μια πολιτικά επώδυνη νέα διαπραγμάτευση και στερείται συνεπώς μιας «νόμιμης», κατά τους θεσμούς βάσης, στις αξιώσεις της…
Η κατάσταση μάλιστα επιβαρύνεται περισσότερο από την απροσχημάτιστη διαφωνία των Θεσμών στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, όπως και στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Οι δανειστές καλούν το Μαξίμου να τις αποσύρει, θεωρώντας ότι πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και φοροφυγάδες που είναι ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Απομένει στο τραπέζι, το ζήτημα των πλεονασμάτων, για το οποίο τα νέα είναι περισσότερο ευχάριστα. Όπως άφησε να διαρρεύσει υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέπει με συμπάθεια, αν δε συναινεί στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 2% από το 2018 και επέκεινα. Μπορεί η αποκάλυψη να προκάλεσε την ελαφρά δυσφορία της ΕΚΤ, ωστόσο, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, η οποία, αν επιβεβαιωθεί θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση των ασήκωτων φορολογικών βαρών.
Δεδομένου ότι στην συγκυρία που διανύουμε, ελάχιστοι εντός αλλά και εκτός της χώρας επιθυμούν εκλογές, θα μπορούσε να δοθεί κάποιο αντίδωρο σε μια κυβέρνηση που όπως αναγνωρίζουν με ευαρέσκεια οι δυτικές μητροπόλεις, «κάνει πρόθυμα πλέον την λάντζα»…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr