Οι προσδοκίες στην παρούσα φάση, όπου η Γερμανία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η σχετική συζήτηση είναι τουλάχιστον άκαιρη, είναι χαμηλές και το παραδέχθηκε αυτό στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζοντας ότι τη δεδομένη στιγμή οι διεθνείς συγκυρίες δεν επιτρέπουν μια ριζική λύση για την ελληνική περίπτωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παρατηρητές, ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου, όχι μόνο τελεί υπό την αίρεση των διαθέσεων στο Βερολίνο, αλλά και ότι ουσιαστικά, βρίσκεται στον αέρα.
«Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους για την Ελλάδα γιατί και οι πιστωτές μας είναι υπερδανεισμένοι» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας στη νεοπαγή υποεπιτροπή για την απομείωση του χρέους, την ορθολογικότερη αναγκαστικά οπτική της κυβέρνησης για το θέμα.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος από τώρα στη διεκδίκηση του χρέους ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για μια ριζική λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, ούτε ώστε στη συνέχεια από κοινού με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε μια ριζική πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους» είπε.
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι η διεκδίκηση της απομείωσης του χρέους θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. «Ακόμη και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα εξ’ ορισμού πάμε πέρα από το 2018» είπε και πρότεινε να μείνει ανοιχτός ο ορίζοντας εργασιών της υποεπιτροπής.
Ο κ. Δραγασάκης έδωσε και μια αισιόδοξη προοπτική, πάντως, λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό αίτημα αφού ενδεχόμενη λύση του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει «πρόκριμα» και για τις άλλες χώρες. «Δείχνουν ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΔΝΤ» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε σχετικές εκθέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου και του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, πρότεινε να ψηφιστεί διάταξη στο Σύνταγμα που θα προβλέπει ανώτατο όριο του χρέους. «Στη Συνταγματική μεταρρύθμιση ίσως πρέπει να μπει κάποιο όριο για το χρέος» είπε και επικαλέστηκε την περίπτωση του Ισημερινού όπου το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει με γενική ρύθμιση ένα ανώτατο όριο, που καθορίζεται στη συνέχεια ακριβώς από το Κοινοβούλιο. Επέμεινε, πάντως, ότι η λύση για την αντιμετώπιση του χρέους δεν είναι η δαιμονοποίηση των ελλειμμάτων αλλά ούτε και η αγιοποίησή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr