Την επιστολή απέστειλαν ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο εκπρόσωπός του Χρήστος Πρωτόπαπας.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:
1. Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.). (Σεπτέμβριος 2016).
2 Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν. (Σεπτέμβριος 2016).
3. Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες - νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού, (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό - εκλογική περιφέρεια το 10% (100 υπογραφές). (Οκτώβριος 2016).
4. Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές-πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί) θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.(Οκτώβριος 2016).
5. Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης. Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής, ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση.(Οκτώβριος 2016).
6. Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του. (Οκτώβριος 2010).
7. Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο.
Όσοι (ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι).
Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή.
Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.(Α΄ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).
8. Αμέσως μετά την εκλογή, ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) επικεφαλής της παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας. (Δεκέμβριος 2016).
9. Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. (Απρίλιος 2017).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr