Η κινητικότητα, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί μετά το πραξικόπημα. Αυτή την στιγμή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαβιούν υπό συνθήκες οριακές, πάνω από 9.000 καταφυγόντες και όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι, δεν χωράει πλέον ούτε ένας παραπάνω.
Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση εκβιάζει ανοικτά την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα στο θέμα της βίζας και νέα οικονομική βοήθεια, ενώ στον αέρα της δημοσιότητας, παραμένει ακόμα η ηχηρή προειδοποίηση Γιούνκερ, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο, μεταναστευτικά κύματα να πάρουν και πάλι τους δρόμους προς τον Βορά, σε περίπτωση που το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να τινάξει την ήδη προβληματική Συμφωνία για το προσφυγικό στον αέρα.
Η Άγκυρα εκβιάζει για βίζες και χρήματα
«H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν».
Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείας από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ενισχύοντας την πίεση, προσθέτει, ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στα νησιά, είναι οι επιστολές που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ο δήμαρχος της Κω αλλά και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, υπογραμμίζοντας πως τα νησιά δεν αντέχουν πλέον και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα νέα κύμα άφιξης προσφύγων.
Καλογήρου: Ούτε ένας παραπάνω
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας την ανάγκη έγκαιρων αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, απευθύνει σχετική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα.
Η περιφερειάρχης υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι -και να δράσουν αντίστοιχα- ότι τα νησιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες πέρα από τη χωρητικότητα των ήδη θεσμοθετημένων και οργανωμένων hotspots.
Ανήσυχος και ο δήμαρχος της Κω
Αλλά και ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης με ανάλογου περιεχομένου επιστολή στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία, επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.
Δεν κρύβει μάλιστα την αγωνία, του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήταν καταστροφικό σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα. Τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr