Οι Podemos και τα κόμματα της αριστεράς μπαίνουν σε περίοδο απολογισμού και ενδεχομένως εσωστρέφειας μετά το κακό αποτέλεσμα το οποίο κατά τους αναλυτές οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον στην ανασφάλεια που προκάλεσε η απόφαση των Bρετανών για Brexit και δεύτερον στο γεγονός ότι οι Podemos, όπως σχολιάζει το Politico έχουν χάσει τη δυναμική του «νέου». Σε μια περίοδο ιστορικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη και οικονομικής κρίσης οι Ισπανοί επέλεξαν πιο ασφαλείς δρόμους ψηφίζοντας υπέρ της σταθερότητας και της ήδη δοκιμασμένης αν και δύσκολης «συνταγής Ραχόϊ».
Χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόϊ, ανατροπή για τους Podemos
Το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Το PP συγκεντρώνει 137, δεκατέσσερις περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίες δεν κατάφεραν να δώσουν κυβέρνηση.
Ωστόσο και αυτή τη φορά οι έδρες αυτές απέχουν πολύ από τις 176 σε σύνολο 350 εδρών που απαιτούνται προκειμένου ένα κόμμα να έχει την αναγκαία πλειοψηφία εντός της ισπανικής βουλής. Δεύτεροι τερμάτισαν τελικά οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ (PSOE), παρά τις αρχικές δημοσκοπήσεις που τους ήθελαν να έρχονται τρίτοι μετά τους Unidos Podemos.
Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατακτά έτσι 85 έδρες έναντι 90 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη βουλή. Από την πλευρά τους οι Unidos Podemos, ο συνασπισμός των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά, κατέκτησαν την τρίτη θέση και 71 έδρες. "Ελπίζαμε να τα πάμε καλύτερα", δήλωσε μάλιστα εμφανώς απογοητευμένες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos διασφαλίζουν 32 έδρες, δηλαδή 8 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Μ. Ραχόϊ για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.
Η εντολή διακυβέρνησης στον Ραχόϊ
Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σχηματίσει άμεσα αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Μαριάνο Ραχόϊ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και αισιόδοξος για την αποφυγή ενός νέου κυβερνητικού αδιεξόδου. «Κερδίσαμε τις εκλογές και τώρα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να κυβερνήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μαδρίτη, στέλνοντας μήνυμα προς επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους.
O ίδιος μάλιστα ελπίζει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση σε ένα μήνα. «Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε ο Ραχόϊ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope. «Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», είπε ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση η άμεση δημιουργία σταθερής κυβέρνησης που θα απολαύει την εμπιστοσύνη της ισπανικής Βουλής είναι επιτακτική, δεδομένου ότι η χώρα εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στην ουσία σε καθεστώς ακυβερνησίας. Εάν και αυτή τη φορά τα ισπανικά κόμματα δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αποκλείεται ακόμη και η εκ νέου προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Ήδη από τώρα πάντως, αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, κάτι που οι δεύτεροι απέκλεισαν άλλωστε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Unidos Podemos τελικά απομακρύνεται δεδομένου ότι δεν καταφέρνουν τελικά από κοινού να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, εξαιτίας ιδίως των χαμηλότερων των προσδοκώμενων ποσοστών των δεύτερων.
Τα κυβερνητικά σενάρια
Μετά τις 19 Ιουλίου ο Βασιλιάς Φελίπε θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους υποψηφίους αν και θεωρητικά θα αναμένει τη συμφωνία των κομμάτων για τον υποψήφιο. Εάν αυτός ο υποψήφιος αποτύχει να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία- 176 έδρες- τότε θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία σε 48 ώρες. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο υποψήφιος χρειάζεται μόνο απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση και δεύτερης αποτυχίας ο Βασιλιάς θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Εάν η όλη διαδικασία αποτύχει σε βάθος δύο μηνών προκηρύσσονται νέες εκλογές.
Κυβέρνηση Κεντροδεξιάς με PP και Ciudadanos τα δύο κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν 169 έδρες, επτά λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Δυνητικά θα μπορούσαν να πάρουν άλλες έξι έδρες από τα περιφερειακά κόμματα στην Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με το κόμμα του Ραχόϊ αν και επιμένει ότι ο τελευταίος δεν θα πρέπει να ηγηθεί του συνασπισμού.
Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ PP και Σοσιαλιστών
Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόϊ θα προτιμούσε έναν μεγάλο συνασπισμό των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων με τα σοσιαλιστικά. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα καταλάμβανε 222 έδρες προσφέροντας τη σταθερότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη τετραετία. Όμως ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Κυβέρνηση μειοψηφίας του PP
Εάν ο Ραχόϊ δεν καταφέρει να διασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων ή των Σοσιαλιστών θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφία με 137 έδρες και να βασίζεται σε μια άτυπη συμφωνία για αποχή των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos σε κάθε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.
Podemos και PSOE
O συνδυασμός των αριστερών δυνάμεων δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία παρά μόνο 156 έδρες. Ούτως ή άλλως θεωρείται απίθανο ως σενάριο με δεδομένη την μειούμενη υποστήριξη στους σοσιαλιστές αλλά και τις μεγάλες διαφορές του κόμματος του Σάντσες με τους Podemos.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr