Αιφνιδιάζοντας, όλους όσους ανέμεναν να ακούσουν τον “παλιό” αντιμνημονιακό και ορκισμένο εχθρό της Μέρκελ, του Σόϊμπλε, του Ντάϊσεμπλουμ και των άλλων Ευρωπαίων Τσίπρα, ο έλλην πρωθυπουργός, έπλεξε, κατ αρχήν, το εγκώμιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέροντας ότι “θυμάται” (sic) την στήριξη που είχε δώσει ο πανευρωπαϊκός αυτός Οργανισμός, στους αγωνιστές έλληνες κατά την περίοδο της Δικτατορίας.
“Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”, είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός και πρότεινε, μάλιστα, μερικές επείγουσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης.
“Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης”, είπε, “είναι σήμερα ανεπαρκής, για να μπορεί να προστατέψει την απορρύθμιση του κοινωνικού μοντέλου που επιχειρείται στην Ευρώπη, και θα πρέπει να αλλάξει”.
Υποστήριξε, δικαίως, ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών δεσμεύσεων παραβιάζουν τον κοινωνικό χάρτη και επικαλέσθηκε, προς τούτο, την μεγάλη ανεργία που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αποποιούμενος την όποια ευθύνη της υπογραφής του τρίτου μνημονίου στη χώρα που, όπως υποστηρίζεται, θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά, στην ήδη πτωχοποιημένη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.
Είπε, ακόμη, ότι τα μέτρα λιτότητας, σε συνδυασμό με το προσφυγικό πρόβλημα, συμβάλλουν στην άνοδο των ακροδεξιών και ρατσιστικών πολιτικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αποσιωπώντας, για ευνόητους λόγους ότι, στην Ελλάδα, ένα τέτοιο κόμμα έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των ελλήνων ψηφοφόρων, ένα ποσοστό των οποίων είχε στηρίξει με την ψήφο του τον Σύριζα σ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Αφού έκανε μία “ανακεφαλαίωση” στα τετριμμένα, που θεωρεί χρέος του κάθε ευρωπαίος ηγέτης να αναφέρει, μίλησε για δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και στηλίτευσε τις αποφάσεις εκείνων των ευρωπαϊκών κρατών, που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα τους, προς αποτροπή εισόδου των προσφύγων.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη είπε και αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα, είναι θεσμική αναδιοργάνωση μιας ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της κρίσης επισημαίνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας. Η Ελλάδα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε ο πρωθυπουργός...
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr