Παράλληλα, προχώρησε σε διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ.
«Το πρόγραμμα, που έγινε γνωστό με το όνομα του Προέδρου της Κομισιόν, (EFSI) αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους εγχώριους οικονομικούς παράγοντες να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία σημειώνοντας: «Οι εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεων τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως πλέον δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας οι απαραίτητες συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων αναφέροντας: «Η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας.Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
«Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για την μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή επενδυτική πολιτική σημειώνοντας: «Οι 4 μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr