Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό είναι η 16η Νοεμβρίου, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον. Μεταξύ αυτών ανέφερε τις περισσότερες επενδύσεις, την εμπροσθοβαρή πληρωμή των δόσεων αλλά και τη χαμηλότερη δόμηση υπέρ των περισσότερων ελεύθερων χώρων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μεγαλύτερο όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και περισσότερες εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, για να στηριχθεί η απασχόληση. Προσπαθούμε να τροποποιήσουμε όσους περισσότερους όρους μπορούμε αλλά υπάρχει η αρχική σύμβαση, σχολίασε αναφορικά με το τίμημα.
Το άλλο θέμα που αφορά στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχει διευθετηθεί, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το 5% του ΟΤΕ που πρέπει να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτό θα λυθεί μέχρι την εκταμίευση, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telekom, τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Οπως είπε, από την κυβέρνηση έχει γίνει ό,τι πρέπει να γίνει.
Σε ό,τι αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί στις 24 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα, διαδικασία που αν πραγματοποιηθεί δεν θα γίνει πριν το επόμενο καλοκαίρι.
Στο μέτωπο των εργασιακών, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι το θέμα της κατάργησης του 13 και του 14ου μισθού είναι ανύπαρκτο, καθώς δεν τέθηκε ποτέ από τους δανειστές.
Στα εργασιακά, αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, υποστήριξε, είναι όσα συζητούσε η ΝΔ για ομαδικές απολύσεις και lock out. «Θα τα αποτρέψουμε, όπως αποτρέψαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
«Αγώνας δρόμου» για τη δόση
Ωστόσο, όπως μετέδιδε νωρίτερα το reporter.gr, η κυβέρνηση επιδίδεται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα βασικά «αγκάθια» που παραμένουν είναι το θέμα του 5% των μετοχών του ΟΤΕ που πρέπει να μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η εφαρμοστική πράξη για την μείωση των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η σύμβαση για το Ελληνικό (η υπόθεση για το οποίο έχει «κλείσει» σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη).
Ο χρόνος που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένος, καθώς οι θεσμοί πρέπει να πιστοποιήσουν γραπτώς και εγκαίρως προς το EuroWorkingGroup (EWG) την 100% υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τη στιγμή που η επόμενη συνεδρίαση του EWG είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, είχε υλοποιηθεί το 95% των προαπαιτουμένων. Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι είναι εφικτό (όχι δεδομένο όμως) να αποφασίσει θετικά ο ESM την άλλη εβδομάδα.
«Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου» ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα και επισήμαιναν ότι «η εισήγηση των θεσμών ήταν θετική», αναφερόμενες στην έκθεση συμμόρφωσης που κατατέθηκε στο τραπέζι του EWG.
Έπειτα λοιπόν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα προαπαιτούμενα και την έγκρισή τους από το EWG, τα κείμενα της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πέντε κρατών-μελών και στη συνέχεια να υπάρξει έγκριση της εκταμίευσης από το διοικητικό συμβούλιο του ESM. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Μηχανισμού είναι στις 16 και 17 Ιουνίου και εφόσον τότε δοθεί έγκριση εκταμίευσης, η τυπική διαδικασία απαιτεί λίγα 24ωρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr