Η χώρα, η οποία κατά γενική ομολογία, δεν συνιστά πλέον απειλή για την Οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τη απαγκίστρωση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύρεται σε επαχθείς συνομολογήσεις που συνιστούν κατά την αντιπολίτευση, οιονεί τέταρτο Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο της δημόσιας περιουσίας θα περάσει στην αρμοδιότητα του νέου υπερ-ταμείου, ενώ την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες θα υπαχθούν στην εποπτεία ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες θα ανατεθεί η διαχείριση ακόμα και των εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας.
Ήδη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με ελληνικές τράπεζες για τη συμμετοχή της σε εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με το αμερικανικό fund KKR για τη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Ο κλοιός αυτός ολοκληρώνεται με μια ακόμα, πολιτική αυτή τη φορά υποχώρηση, δεδομένου ότι ο τρόπος με τον οποίον προσεχώς θα νομοθετούνται τα μέτρα, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, παρακάμπτει ουσιαστικά τη Βουλή, διαιωνίζοντας τις συνθήκες εποπτείας.
Ανώδυνες υποσχετικές για το χρέος
Σε αντιστάθμισμα, τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα στο ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους, είναι κυρίως συμβολικής σημασίας, όπως ακριβώς επιθυμούσε το Βερολίνο και η έναρξη της σχετικής συζήτησης με τον οδικό χάρτη που θα εγκριθεί, αποσκοπεί κυρίως στην εξασφάλιση της παραμονής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, το οποίο πάντως επιμένει ακόμα και τώρα να μην ανοίγει τα χαρτιά του.
Βεβαίως η κυβέρνηση πήρε βαθειά ανάσα. Και με βάση τον υπολογισμό του Μαξίμου τα δύσκολα μετατίθενται για το μέλλον, ενώ, μπορεί να ισχυριστεί ότι αποφεύγει τον σκόπελο να νομοθετήσει προληπτικά, νέα επαχθή μέτρα. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, μοιάζει με δαμόκλειο σπάθη πάνω από την κλονισμένη Οικονομία.
Είναι επίσης βέβαιο, ότι τα νέα από το Eurogroup, απομάκρυναν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, υποχρεώνοντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις αναγκαίες προσαρμογές, καθώς όπως αναγνωρίζουν τα κομματικά επιτελεία, όλα θα κριθούν στην πράξη από την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.
Επ΄ αυτού, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει προσεχώς να αλλάξουν οι διαθέσεις στο οικονομικό πεδίο αλλά και η ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης ώστε να τονίσει την εντύπωση στους βουλευτές του κόμματός του πρωτίστως και τους πολίτες, ότι ανοίγεται μια περίοδος θετικών προοπτικών.
Το σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει πάντως, ζητούμενο, καθώς η κοινή γνώμη αναμένει έμπρακτες κινήσεις που θα μετακινούν την Οικονομία και την Δημόσια Διοίκηση από την υφιστάμενη στασιμότητα.
Οι επείγουσες προτεραιότητες
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση αποδυόμενη σε αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ψήφιση από τη Βουλή των υπόλοιπων μέτρων έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δις ευρώ που συμπληρώνουν το πακέτο των 5,4 δις τα οποία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει:
- Αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016.
- Αύξηση ή επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά), τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση, τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ακόμη και στον καφέ.
- Κατάλογο με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα περιγράφει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο, ανέλαβε να σχεδιάσει τον μηχανισμό αυτόματης παρέμβασης που θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2017 με βάση τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Σε περίπτωση πιθανών αποκλίσεων θα επιβάλλονται αυθωρεί νέοι φόροι και θα περικόπτονται οριζόντια δημόσιες δαπάνες ( μισθοί και συντάξεις) με εξαίρεση τις δαπάνες Άμυνας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr