«Παρότι αυτοί που έχουν μεγάλες ευθύνες έχουν σιωπήσει, εγώ έχω ζητήσει συγνώμη για τα όσα έκανε ο πολιτικός κόσμος πριν το 2009. Αλλά σε ό,τι αφορά εμένα, εγώ πήρα δύσκολες αποφάσεις. Ανέλαβα ευθύνες που δεν μου ανήκαν. Είπα αλήθειες και θα λέω αλήθειες, διότι μόνο έτσι με τις αλήθειες μπορούμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να τα λύσουμε. Να μην ψάχνουμε ούτε για προστάτες, σωτήρες, ούτε για κάποιους εχθρούς, για να μένουμε απαθείς για το πραγματικό πρόβλημα και να μπαίνουμε σε κάποιες μυθολογίες. Εγώ είπα αλήθειες, θα λέω αλήθειες, ανέλαβα τις ευθύνες μου με παρρησία και έτσι πάντα θα πολιτεύομαι» δήλωσε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, δεν φέρει καμία ευθύνη για τίποτα, πλην της απόφασης του να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Αυτό κατά την άποψή του ήταν το μεγάλο του λάθος. Επειδή εκείνη τη στιγμή «υπάρχει μια ρωγμή (σ.σ. από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα και από τη «διαφοροποίηση μικρού μέρους βουλευτών»)».
«Υπάρχει μια εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση που λέει να βγάλουμε τον Παπανδρέου στην άκρη, να αναλάβουμε εμείς την εξουσία. Υπάρχουν οι τράπεζες που με τις κοινές μετοχές που θα είχαν έναν έλεγχο όχι κομματικό, αλλά θα υπήρχε μια διαφάνεια και θα είχαμε μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, θα προχωρούσαμε σε σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίζαμε μάλλον τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ξεκινήσει. Είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία, και λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, την περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική, την οποία είχαμε ξεκινήσει» υποστήριξε.
Στο εξωτερικό, επισήμανε, πολλές φορές του λένε «'μα ήσουν ατυχής', 'έπεσες πάνω σε μια δύσκολη κατάσταση'. Και τους λέω, 'όχι, ένας πολιτικός όταν θέλει να είναι πολιτικός είναι τιμή να υπηρετεί την χώρα του στην πιο δύσκολη στιγμή. Και εγώ υπηρέτησα την Ελλάδα στην πιο δύσκολη της στιγμή' (...) Έκανα το πατριωτικό μου καθήκον».
«Λεφτά υπάρχουν»
Σε ότι αφορά το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο Γ.Παπανδρέου υποστήριξε: «Και έλεγα λεφτά θα υπάρξουν -αυτό το παρεξηγημένο δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές-, λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν αν χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, αν βάλουμε διαφάνεια στο δημόσιο, αν συγχωνεύσουμε οργανισμούς, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, αν χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και φέρουμε ξένες επενδύσεις, διότι δεν έρχονται λόγω της γραφειοκρατίας» σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr