Ο ΓΔ έκλεισε τελικά στις 1423 μονάδες +1,17% σε υψηλό ημέρας, με κύριους εκφραστές της ανόδου τις ΜΥΤΙΛ +2,65% , ΒΙΟ +3,5% και ΑΛΦΑ +3,2% , ενώ εξίσου θετικά κινήθηκαν και οι ΑΡΑΙΓ +2,3% , ΜΠΕΛΑ +1,4% , ΛΑΜΔΑ +2,3%. Συνολικά από τις μετοχές του 25άρη, η αναλογία ανοδικών / πτωτικών ήταν συντριπτική με 22/3.
Συνεχίστηκε για 4η συνεδρίαση η διαφοροποίηση των δύο group που έχουν δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με το 1ο βαρύ (λόγω υψηλότερης κεφαλαιοποίησης και σημαντικά καλύτερης απόδοσης στο εξάμηνο) group των ΕΥΡΩΒ -0,7% και ΕΤΕ +1% ουσιαστικά να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο άλλων που προσπαθούν να καλύψουν την υποαπόδοση του Α εξαμήνου.
Η ΑΛΦΑ έκλεισε τελικά στο +3,2% ανώ και η ΠΕΙΡ στο +2,1% με τετραήμερη απόδοση +10% και +5,8% αντίστοιχα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι στο 1ο εξάμηνο του έτους η ΕΥΡΩΒ είχε απόδοση 24% , η ΕΤΕ 21,8% ενώ η ΠΕΙΡ μόλις 3,3% και η ΑΛΦΑ -1,5%.
Ο κλάδος που διαφοροποιήθηκε αρνητικά ήταν αυτός των διυλιστηρίων, με την ΜΟΗ -0,26% και τα ΕΛΠΕ +0,13% παρά το πολύ θετικό ξεκίνημα. Η έκθεση της Goldman Sachs για τις δύο εισηγμένες με τα νέα ελαφρώς χαμηλότερα μεγέθη μετά και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς από την κυβέρνηση, έπαιξε σίγουρα τον ρόλο της και παρά το ότι κράτησε σταθερές τις τιμές στόχους των δύο (ΜΟΗ 30, ΕΛΠΕ 7,7) επηρέασε τους επενδυτές με το λεκτικό γύρω από τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και την αβεβαιότητα για μελλοντική επανάληψη του μέτρου.
Εντονα ανοδικά τα ευρωπαϊκά με τον Dax στο +1% και τον Stoxx 600 +0.77%, που δείχνουν να υποεκτιμούν (βραχυπρόθεσμα) τους κινδύνους του Β γύρου των γαλλικών εκλογών.
Ο εφησυχασμός προέρχεται από την μεγάλη πιθανότητα μη αυτοδυναμίας του κόμματος Lepen (μετά και την απόσυρση 218 υποψηφίων είτε του Melancon είτε του Macron) για να ωθηθούν οι ψηφοφόροι σε αντι Lepenική ψήφο, ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι η πολιτική και κοινωνική σημασία του αποτελέσματος καλύπτει το παράδοξο που παρουσίασε σε έκθεσή του το think tank Institut Montaigne όπου σε ανάλυσή του για τα εξαγγελθέντα οικονομικά προγράμματα των τριών σχηματισμών, ανέφερε ως το πλέον κοστοβόρο αυτό του Melancon που θα στοιχίσει επιπλέον στην γαλλική οικονομία 97 δις ευρώ, δεύτερο το πρόγραμμα της Lepen με κόστος 49 δις και τελευταίο του Macron με 15 δις.
Όπως γίνεται κατανοητό οποιαδήποτε από τα πιθανά ενδεχόμενα και αν προκύψουν, είναι δεδομένο ότι η Γαλλία - αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της - θα περάσει δύσκολα όχι μόνο πολιτικά (είτε ακροδεξιά κυβέρνηση είτε συγκυβέρνηση Φιλελεύθερων με μίγμα Σοσιαλιστών,Κομμουνιστών και Αριστεριστών) , αλλά και οικονομικά / δημοσιονομικά με αρνητικό αποτύπωμα στις ευρωαγορές.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr