Το μέτωπο των δανειστών αποδείχθηκε αρραγές και η κυβέρνηση, όπως σχολιάζει η πολιτική αγορά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και σε απολογητική θέση για το γεγονός ότι δεν διασφάλισε τον απόρρητο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων.
Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο επαναλαμβάνονται κανονικά από το απόγευμα σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα οδηγηθούμε σε ένα κείμενο κατ΄ αρχήν συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, το ΔΝΤ, παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο κι αν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου συνεχίζοντας τον ανταρτοπόλεμο, δηλώνουν πως η περαιτέρω συμμετοχή του, είναι ζήτημα που ανάγεται πλέον στην δική του ευθύνη…
Από το πρωθυπουργικό γραφείο διακινείται η άποψη, όπως διοχετεύθηκε ήδη από περασμένο Σάββατο στους διαλόγους του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, ότι το Ταμείο πρέπει να αντικατασταθεί από τον ESM.
Το συνόψισε απερίφραστα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρας του υπουργού Επικρατείας Στέλιος Παππάς λέγοντας από το Mega: «Αν το ΔΝΤ επιμένει να παραβιάσουμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει υπάρχει ένας δρόμος και ο δρόμος είναι να πάρει το βαλιτσάκι του και να πάει από κει που ήρθε».
Πρόκειται προφανώς για ευσεβή πόθο. Στη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ότι η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση του προγράμματος, ενώ την ίδια στιγμή, ενώπιον της επικεφαλής του ΔΝΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος ξέκοψε κάθε συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους.
Στην Αντιπολίτευση, όπως εξάλλου και σε μετριοπαθείς κυβερνητικούς κύκλους, έχουν πειστεί, πως η απόπειρα δαιμονοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε βραχυπρόθεσμη στόχευση και αποσκοπούσε κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και στην πολιτική διαχείριση των αρνητικών εντυπώσεων που προκαλεί ένα πακέτο σκληρών μέτρων τα οποία αναπόφευκτα θα πλήξουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, που κάνουν λόγο για «φορολογικό σοκ». Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο ΣΕΒ, αλλά και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος εκφράζουν τις ανησυχίες τους, εκτός της ανεξέλεγκτης προσφυγικής κρίσης, από την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που συνιστά επενδυτικό αντικίνητρο και θα οδηγήσει, όπως προβλέπουν δυσοίωνα, με μαθηματική ακρίβεια, σε μείωση των εσόδων.
Μεταξύ των μέτρων που έχει αποδεχθεί προς συζήτηση η κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δις ευρώ μέχρι το 2018 (το 1% του ΑΕΠ, το άλλο 2,5% θα προέλθει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην φορολογία εισοδήματος), περιλαμβάνονται: η αύξηση της φορολόγησης της αμόλυβδης και του φυσικού αερίου, με αβέβαιη την τύχη του πετρελαίου κίνησης, μείωση των αμυντικών δαπανών και πρόσθετοι φόροι σε συνδρομητική τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία και διαδίκτυο, στα τσιγάρα και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ αυτοκίνητα, όπως και μέσω του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες.
Στόχος παραμένει να κλείσουν όλα αυτά, αν είναι δυνατόν μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο και την ίδια ώρα να βρεθεί κοινός τόπος για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Αν αρκούν ωστόσο για να επισφραγιστεί η Συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου και να εκταμιευθούν οι πρώτες δόσεις θα φανεί στη «σούμα» των επόμενων κρίσιμων ημερών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr