Οι προβληματικές δηλώσεις Πόθεν Έσχες ωστόσο, κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ξαναφέρνουν με εκκωφαντικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της διαφάνειας στα οικονομικά των πολιτικών.
Το σύστημα ελέγχου, όπως έχει καθοριστικά αφορίσει ο πολύπειρος και δραματικά απών από αυτήν τη Βουλή πρώην πρόεδρός της και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, «είναι για τον κάλαθο των αχρήστων». Οι ελεγχόμενοι, παραθέτουν τι έχουν, αλλά, κανένας δεν δικαιολογεί πως το απέκτησε και η ζωή συνεχίζεται μέσα στον καθημερινό εξωτισμό της.
Όμως, ακόμα κι έτσι, πάντα υπάρχουν τα περιθώρια, τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Η τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών του Κοινοβουλίου ήταν το Δεκέμβριο του 2013 κι αυτές αφορούσαν τη χρήση του 2011. Έκτοτε το θέμα έχει ανεξήγητα «βαλτώσει» και η υποχρέωση δημοσίευσης έχει εμπράκτως καταργηθεί.
Βρισκόμαστε για ενημερωτικούς λόγους, στο 2016 και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βαρεμένος μιλώντας προ καιρούμε δημοσιογράφους καθησύχασε ότι επιχειρείται σύντομα να δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις για τη χρήση... του 2012. Ο χρόνος στο μεταξύ κύλησε, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, φρόντισε να απομακρύνει τις σκιές που είχαν σωρευθεί πάνω από τους κορυφαίους συνεργάτες του πρωθυπουργού, Α. Φλαμπουράρη και Γ. Σταθάκη και να αναδείξει αντίθετα το θέμα Ψυχάρη, προτού επιστρέψει στην μόνιμη ακινησία της.
Έχει μάλιστα ενδιαφέρον η δικαιολογία κοινοβουλευτικών παραγόντων οι οποίοι στην δημοσιογραφική απορία για την τύχη των δηλώσεων του 2013 κι εντεύθεν, αποκάλυψαν ότι κάποια στιγμή, έληξε και η σύμβαση ανάθεσης στους ορκωτούς λογιστές. Όλα αυτά, ωστόσο, την στιγμή που η Βουλή στον Προϋπολογισμό της, εγγράφει κάθε χρόνο ένα υπολογίσιμο κονδύλι για αμοιβές φυσικών προσώπων στα οποία βεβαίως, περιλαμβάνονται και οι τεχνοκράτες για τον έλεγχο των δηλώσεων.
Ενδιαμέσως, από ακριτομυθίες, έρχονται κατά καιρούς πληροφορίες-κυρίως από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μιας και η συγκυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου- που κάνουν λόγο για προβληματικές δηλώσεις πολλών βουλευτών, ενώ ουδείς γνωρίζει τι απέδωσε ο έλεγχος όσων πολιτικών άσκησαν κυβερνητική εξουσία από το 1974, έστω και με τον τρόπο που μεθοδεύθηκε εγείροντας έντονες αμφισβητήσεις.
Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ, επέδειξε χαρακτηριστική βραδυπορία στον χειρισμό και τον έλεγχο των δηλώσεων.
Είναι ενδεικτικό, ότι σε όλη την διάρκεια της Προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η αρμόδια Επιτροπή συνεδρίασε μια μόλις φορά μέσα σε επτά μήνες.
Αλλά, τις ίδιες επιδόσεις εμφανίζει και επί Προεδρίας Βούτση, με συνέπεια η υπόθεση της δημοσιοποίησης των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των πολιτικών να έχει κατά γενική ομολογία πλήρως απαξιωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, ορισμένοι εκπρόσωποι του οποίου, αδιαφορούν για την τήρηση ακόμα και των προσχημάτων και αντί να κάνουν το καθήκον τους, δηλώνουν με δυσφορία: «δεν θα κρεμάμε μόνο τους πολιτικούς στα μανταλάκια»...
Με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μαζί με τον Ν. Παππά και έναν κοινό τους φίλο είχαν συστήσει ομόρρυθμη εταιρεία, την οποία φέρεται να μην έχει περιλάβει στη δήλωση Πόθεν Έσχες, το Μαξίμου κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη ο οποίος άσκησε κριτική, «να δώσει στη δημοσιότητα το δικό του Πόθεν Έσχες, προκειμένου να διαπιστώσει το πανελλήνιο εάν οι εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η σύζυγός του με τον κ. Παπασταύρου (του Παναμά, βεβαίως - βεβαίως) είναι και αυτές δηλωμένες».
Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τονίζεται ακόμη ότι «όποιος θέλει να ερευνήσει τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία». Αλλά, ακριβώς αυτή η νόμιμη διαδικασία, είναι που έχει απόλυτα εκφυλλιστεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ...
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr