Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ομάδα των δανειστών, Ντ. Κοστέλο, μετέφερε, μέσω του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, την εκτίμηση ότι σε έναν μήνα μπορεί να έχουν κλείσει και τα δύο ζητήματα, καθώς, όπως είπε, και το ΔΝΤ μετακινήθηκε πλέον από την άκαμπτη θέση του και επιθυμεί συμφωνία στη βάση των συμφωνηθέντων του Αυγούστου.
Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης και των δύο ζητημάτων επισήμανε στις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τους οικονομικούς υπουργούς και ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Ιταλός σοσιαλιστής Ρ. Γκουαλτιέρι.
Από τις επίσημες τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου πάντως, φαίνεται ότι η τελική συμφωνία δεν θα είναι αναίμακτη. Ο Β. Σόϊμπλε, εμφανίστηκε πρόθυμος για εκπτώσεις στα Ασφαλιστικό, ενώ και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ παραδέχθηκε ότι έστω, «βραχυπρόθεσμα, μπορεί ασφαλώς να υπάρξει ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Ωστόσο, τα μέτρα που επίκεινται δεν πρόκειται να αφήσουν άθικτα τα μικρομεσαία εισοδήματα, τα οποία θα επωμιστούν το βάρος του συμβιβασμού για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στο 3%, το οποίο αποτελεί κοινή βάση κυβέρνησης και Ευρωπαίων και όχι στο 4,5% όπως πρότεινε το ΔΝΤ.
Η πραγματικότητα διαφέρει από τις κυβερνητικές επιθυμίες
Παρά την φιλότιμη προσπάθεια του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη να πείσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή γνώμη ότι ακόμα και αν ψηφιστούν τα επώδυνα μέτρα θα ανακληθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξελιχθούν θετικά τα έσοδα, η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτή που επιθυμεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση.
Η αύξηση των φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη και ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές κλίμακες και την νέα έκτακτη εισφορά, δεν αποτελούν όπως καθολικά αναγνωρίζεται, φιλολαϊκά μέτρα…
Το θέμα ωστόσο που θα κρίνει αποφασιστικά, όχι μόνο την ολοκλήρωση εν συνόλω και όχι αποσπασματικά της διαπραγμάτευσης και εν πολλοίς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα διαμορφώσει καταλυτικά τις δυνατότητες της χώρας να βγει από την κρίση, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται σε λεπτή φάση με στόχο επισήμως την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, τα κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αναζητεί το σημείο μέχρι του οποίου θα προσαρμοστεί στις προτάσεις των δανειστών.
Πετρόπουλος: Στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ανακοίνωσε η εθνική σύνταξη θα καθοριστεί στα 384 ευρώ, καθώς όπως είπε έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς στο θέμα αυτό, παρά τα προσκόμματα που συνεχίζει να θέτει ακόμα.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει υποχώρηση και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί καθώς έχουν γίνει τα πάντα.
Αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης επεσήμανε ότι «σχετίζονται με την εισφοροδοτική δυνατότητα των ασφαλισμένων, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τις αποδόσεις που θα έχουμε με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο φορέα που οργανώνεται. Στόχος να έχουμε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς σύνταξης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr