Αποτιμώντας τον πρόσφατο γύρο επαφών, το Μαξίμου εμφανίζεται πεπεισμένο ότι το Ταμείο υπακούοντας σε αυτοτελείς σκοπιμότητες, κωλυσιεργεί θέτοντας συνεχώς «προσχηματικές αξιώσεις» στο τραπέζι, την ώρα που η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία της Αθήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία, πάντως, μετατίθεται τώρα για τον Απρίλιο.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που φέρουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, αιφνιδιάστηκαν από το αίτημα του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ, τα οποία, όπως σημειώνουν δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία του Ιουλίου ούτε από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Κομισιόν.
Σε ατμόσφαιρα έντονων πιέσεων, η ελληνική πλευρά, άκουσε την Ντέλια Βελκουλέσκου, να εισηγείται με επίμονη και άκαμπτη στάση να περικοπούν όλες ανεξαιρέτως οι επικουρικές συντάξεις, καθιέρωση εθνικής σύνταξης στα 288 ευρώ, πώληση όλων των δανείων, ακόμα και των οφειλετών που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους και μείωση του «έμμεσου αφορολόγητου» από τα 9.500 χιλιάδες ευρώ στα 7.000 με το επιχείρημα, όπως λένε εμφανώς εκνευρισμένοι στην πλατεία Συντάγματος, ότι το μέτρο «πλήττει τους υψηλά αμειβόμενους».
Η στάση αυτή, οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύσει από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πράξει «τίποτε λιγότερο αλλά και απολύτως τίποτε περισσότερο από όσα συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο Ιούλιο» και να στείλει τη μπάλα στην περιοχή του ΔΝΤ αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς ως προς τα βαθύτερα κίνητρά του.
«Όσοι ζητούν περισσότερα νομίζω ότι θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα ή αν το κάνουν επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα κληθούν να το απαντήσουν».
Σε ανάλογο μήκος και χωρίς να κρύβει την οργή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διοχέτευσε μέσω κύκλων του υπουργείου την οργή του, καταλογίζοντας στο Ταμείο «έλλειψη σοβαρότητας», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους πάντα κύκλους, η στάση του ΔΝΤ, το οποίο συγκαλεί αποφασιστική Σύνοδο τον προσεχή μήνα, προβληματίζει πλέον σοβαρά, στα όρια της δυσφορίας και τις Βρυξέλλες.
Το κουαρτέτο αναχωρεί από την Ελλάδα χωρίς συμφωνία στις αποσκευές του, καθώς κρίσιμα ζητήματα (ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων, απόδοση μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά κ.άλ) παραμένουν εκκρεμή και απομακρύνουν την επισφράγιση της συμφωνίας στο σύνολο του πακέτου Ασφαλιστικό - Φορολογικό – Δημοσιονομικό.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η χώρα θα αποφύγει φαινόμενα ασφυξίας όπως του περασμένου θέρους, ο καιρός ωστόσο, κυλά γρήγορα και στα ήδη υπάρχοντα βαρειά προβλήματα, επικάθεται ορμητικά η προσφυγική κρίση…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr