«Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Αυτό απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες και αποκλείει κάθε περίπτωση ομαδικών απελάσεων», σημείωσε ο Τουσκ.
«Ξεκαθάρισα ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε προσθέτοντας ότι είχαμε μια απόφαση που σέβεται την Κύπρο. «Ανοίγουμε το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός της Ολλανδικής προεδρίας», σημείωσε.
«Ολοι οι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την Κυριακή θα επιστρέφονται στην Τουρκία», δήλωσε ο Τουσκ.
«Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα επιμέρους στοιχεία της πολιτικής για το μεταναστευτικό», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η συνθήκη Σένγκεν και η διατήρηση κλειστού του βαλκανικού διαδρόμου.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει τιτάνιο έργο
«Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά δίκαιες», υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι καλύπτει τις διεθνείς απαιτήσεις.
«Υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΗΕ. Η συμφωνία τώρα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και το έργο που μας περιμένει. Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο», τόνισε και σημείωσε: «Η Κομισιόν θα προσφέρει καθημερινή υποστήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας».
«Πρέπει να δουλέψουν 4.000 άνθρωποι για αυτή τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει έως και σε 300 εκατ. ευρώ.
Η Κομισιόν θα συνεχίσει να βοηθά. Ηδη χθες εγκρίθηκε κονδύλιο 30 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό στρατό που βοηθά τους πρόσφυγες και συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 188 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Μέρκελ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει
Την αισιοδοξία ότι «η Ευρώπη θα τα καταφέρει» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης».
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η συμφωνία θα βοηθήσει τόσο στον έλεγχο των προσφυγικών ροών όσο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.
Η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως η συμφωνία με την Τουρκία θα «μειώσει σημαντικά» την παράνομη διακίνηση ανθρώπων: «Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών».
Η καγκελάριος αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες και ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αλλά «αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από το βάρος της σημερινής συμφωνίας». «Το ότι τα 28 μέλη της Ένωσης σε συνεργασία με την Τουρκία συμφώνησαν να δράσουν είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Μέρκελ υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να κλείσει κάθε άλλη οδό παράνομης εισδοχής στην Ευρώπη, τονίζοντας πως όταν το φαινόμενο ελαχιστοποιηθεί, θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός εθελοντικής εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη της Ευρώπης.
Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διεργασίες.
Νταβούτογλου: ΕΕ και Τουρκία έχουν την ίδια μοίρα
«Είναι ιστορική μέρα γιατί φτάσαμε σε πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν την ίδια μοίρα και κοινό μέλλον. Η σχέση μας δεν είναι «διαχείρισης κρίσεων» αλλά οράματος», σημείωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση και είναι δίκαιη και για τους πρόσφυγες. Η μοιρασιά του βάρους είναι δίκαιη και η διανομή των 3 δισ. ευρώ που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες θα πάει στους πρόσφυγες και όχι στην Τουρκία», τόνισε ο ίδιος. «Η ΕΕ θα βοηθά τους Σύριους πρόσφυγες».
Αναφορικά με το θέμα της βίζας εκτίμησε ότι θα προχωρήσει μέχρι τέλη Ιουνίου. «Πρέπει να υιοθετήσουμε 72 μέτρα και έχουμε ήδη ολοκληρώσει τα 35. Εκτιμούμε ότι μέχρι το Μαϊο θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαδικασίες, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι αποτελεί πρόοδο το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει και περαιτέρω πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής
Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αναλυτικό κείμενο που συμφωνήθηκε αφενός μεταξύ των 28 κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου και αφετέρου με την Τουρκία.
To κομμάτι που αφορά την προσφυγική κρίση αναφέρει τα εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής μας ευρωπαϊκής ανταπόκρισης έχουν τεθεί σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα.
Οι εργασίες σχετικά με τα άλλα στοιχεία συνεχίζονται επιμελώς ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
- Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στα hotspots. Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ώστε τα hotspots να είναι πλήρως λειτουργικά και να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.
- Η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας από την 1η Ιουνίου 2016. Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατάλληλα μέσα συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Η Κομισιόν θα συντονίσει και να οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Επίσης, θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του.
Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρασχεθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση.
Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιταχύνθηκε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση.
5. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και το Λίβανο. Απευθύνει έκκληση τα εχέγγυα να εκταμιευθούν άμεσα και τα Σύμφωνα της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
8. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φλεβάρη 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να παρουσιάσει τη σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας υποδομές και την κοινωνική συνοχή στη νότια γειτονιά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητεί να λάβει μέτρα τα οποία μπορεί να καταστεί αναγκαία από την άποψη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή της, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο στην ευρωπαϊκή συνόρων και της πρότασης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι εργασίες θα πρέπει επίσης να ληφθούν προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr