Το νέο προσχέδιο κάνει μεταξύ άλλων αναφορά σε 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης, αντί για 160.000 του αρχικού σχεδίου, αλλά το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει εθελοντικό, κάτι που σημαίνει ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, όπως μεταδίδει η DW.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης θα παραμείνει εθελοντικό, σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες, όπως μεταδίδουν η DW και το Politico.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι για σκληρές διαπραγματεύσεις, που ίσως θα οδηγήσουν στην επίτευξη μίας σύνθετης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι που είναι φυσικά ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θα πρέπει πρώτα να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των κρατών-μελών και μετά η ΕΕ ως σύνολο να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. «Όσοι οι διαπραγματεύσεις εντείνονται, μπαίνουμε σε δύσκολες συζητήσεις», είπε.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της μίλησε για την ανάγκη «συμβιβασμού μεταξύ μελών της ΕΕ και Τουρκίας» και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο «είναι εφικτό».
«Συμφωνώ με την εκτίμηση του προέδρου του Συμβουλίου ο οποίος κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία επιμένοντας στη λέξη συγκρατημένη», δήλωσε. «Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα προς διευθέτηση, μας περιμένουν εντατικές συνομιλίες», πρόσθεσε η κα. Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισήμανε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ε.Ε. θα συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Τουρκία».
Κατά την άφιξή του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με αίτημα για μία «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία. Όπως εξήγησε δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά της η Κύπρος ως προϋπόθεση για να συναινέσει σε μία συμφωνία με την Άγκυρα έθεσε το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο.
Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Φυσικά ... Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή». Ωστόσο δήλωσε πως ένας συμβιβασμός για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι δυνατός. «Υπάρχουν εμπόδια, όμως ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν», είπε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη νομιμότητα της συμφωνίας με την Τουρκία. «Για εμένα το επιχείρημα της νομιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι και στις αμέσως προσεχείς εβδομάδας να μάθουμε ότι είναι παράνομο», επισήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Μου δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις αλλά δεν έχω ακόμη πειστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
«Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», συμπλήρωσε. Μάλιστα, αναφερόμενος στη δυσκολία εφαρμογής μίας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte από την πλευρά του τόνισε ότι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ως αύριο είναι επιτακτική.
Προσερχόμενος στη Σύνορο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη σκληρή κριτική του για τις μονομερείς ενέργειες χωρών που οδήγησαν στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, χαρακτηρίζοντάς τις «ντροπή για τον κοινό μας πολιτισμό».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εξάλλου πως προσβλέπει σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr