Την ίδια ώρα, η προσπάθεια να συνδεθεί η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος αρκείται στις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας η οποία αρνείται σθεναρά να στέρξει στο άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων για τα οποία έχει θέσει βέτο. Χαρακτηριστική επ΄ αυτού είναι η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη που είπε «αν υποκύψω, δεν θα μπορέσω να επιστρέψω στην Κύπρο».
Μέρκελ: Συμπάθεια για την Ελλάδα…
Η Ευρώπη εμφανίζεται δειλή και άτολμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δημιουργώντας με απερίσκεπτη προθυμία έναν «υγειονομικό κλοιό» που περιορίζει τη διαχείριση του ζητήματος στην Ελλάδα και αυτό μάλιστα υπό άκρως προβληματικούς όρους, χωρίς γενναία βοήθεια οικονομική και τεχνική και χωρίς έγκαιρη προετοιμασία για τη δημιουργία επαρκών χώρων υποδοχής.
Το επεσήμανε αυτό η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία μιλώντας στη γερμανική Βουλή, προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να απατάται από την μικρότερη ροή προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος των συνόρων στην Αυστρία και άλλες χώρες. Το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, όπως υπογράμμισε, «έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα που θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους γιατί δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλη την Ευρώπη», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη βραδυπορία της κυβέρνησης η οποία είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, από τον περασμένο Οκτώβριο.
Αναφορικά μάλιστα με την Τουρκία, εξέφρασε την κατανόησή της για τα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Κύπρο προτού υπάρξει συμφωνία για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε αλλά ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ένταξης δεν είναι στην ημερήσια διάταξη υπογραμμίζοντας εμφατικά, ότι για την απελευθέρωση της βίζας δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί όροι.
Τουσκ: «Προσωρινά και έκτακτα μέτρα»
Το προσχέδιο που δόθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ αργά χθες το βράδυ, περιέχει πολλά προβληματικά σημεία, όπως η φυσική παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά -από τα οποία οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν μαζικά στην ενδοχώρα- η αόριστη πρόβλεψη του «ένας προς έναν» και ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας. Επιπλέον το προσχέδιο αυτό, αν και παρέχει λιγότερα από τα αναμενόμενα οφέλη, αφήνει στην διακριτική ευχέρεια της Άγκυρας την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο ίδιος ο κ. Τουσκ άλλωστε, χαρακτηρίζει την επιδιωκόμενη συμφωνία «προσωρινό και έκτακτο μέτρο», καθώς είναι φανερό, ότι το τελικό κείμενο θα προκύψει από το «παζάρι» με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, που θα λάβει μέρος ως το άτυπο 29ο μέλος του Συμβουλίου και στον οποίον αναγνωρίζεται δικαιολογημένη αξίωση για πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.
«Είναι μακρά η λίστα των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν καταλήξουμε σε συμφωνία», παραδέχεται ο Ν. Τουσκ σε επιστολή του προς του ηγέτες των 28 στην οποία προσθέτει: «Ο στόχος είναι απλός: Μία συμφωνία αποδεκτή και από τα 28 μέλη της ΕΕ, όπως και από τους Τούρκους. Η δουλειά προχωρά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».
Τι λέει το Προσχέδιο
Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες εστάλη σήμερα σε όλες τις χώρες-μέλη το προσχέδιο της συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί η παράνομη μετανάστευση στη βάση οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:
- Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με τη συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
- Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
- Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.
- Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
- Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
- Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.
- Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)
- Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr