Όπως γράφει, η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα στο τέλος του 2014 ήταν ότι «η χώρα επιτέλους επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη», γεγονός που απέτυχε να εντυπωσιάσει τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά, φέρνοντας στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ. Βαρουφάκης εκτιμά, ότι οι Βρυξέλλες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την περίπτωση της Κύπρου - η οποία προ ημερών εξήλθε πρόωρα από το μνημόνιο οικονομικής της διάσωσης - για να καταδείξουν την οικονομική «επιτυχία» μιας χώρας σε κρίση, όταν αυτή υπακούει τυφλά στις βουλές των δανειστών της.
Σε αντίθετη περίπτωση, ισχύει το εξής: «Αν αρνείστε τις πολιτικές μας, εκλέγοντας πολιτικούς όπως ο Γ. Βαρουφάκης, τότε θα υποστείτε τις συνέπειες περαιτέρω ύφεσης», όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός.
Ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα δεν ανέκαμπτε οικονομικά στο τέλος 2014, ενώ το ίδιο εκτιμά και για την Κύπρο τώρα, το εθνικό εισόδημα της οποίας δεν έχει ανακάμψει ακόμα.
Η Ε.Ε. επιλέγει - δολίως, κατά τον Βαρουφάκη - να εστιάζει στο πραγματικό εθνικό εισόδημα, δείκτης λίαν παραπλανητικός σε εποχές αποπληθωρισμού, καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ανάπτυξης εκεί που δεν υπάρχει.
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει βυθιστεί στον αποπληθωρισμό και στην προοπτική «συλλογικής χρεοκοπίας», με πτώση των ονομαστικών εισοδημάτων, αύξηση των χρεών (ως ποσοστό προς τα εισοδήματα) και καταβύθιση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που δεν τους επιτρέπουν να δανείσουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις.
Για τον πρώην υπουργό, η εστίαση στο πραγματικό εισόδημα σε περίοδο αποπληθωρισμού αποτελεί απλά μια προσπάθεια να αλλάξει η όψη μιας βαθείας ύφεσης, σε μια ιστορία επιτυχίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr