Είναι πρόδηλο ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογα ογκώδες φορτίο στο προσφυγικό, η διαχείριση του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία, όχι μόνο εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών, αλλά και μετά την άρνηση σειράς κοινοτικών χωρών, οι οποίες, με επικεφαλής την Αυστρία, παραβιάζουν συμφωνημένους κανόνες και αρνούνται να αναλάβουν μέρος της λύσης.
Το ερώτημα ως συνήθως, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά, είναι αν η κυβέρνηση εκτός από ευχολόγια και εύηχες διακηρύξεις, πορεύεται στις γραμμές συνεκτικού σχεδίου ή ακολουθεί για μια ακόμα φορά ασθμαίνουσα τις εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται ερήμην της.
Πολιτική λύση στο Eurogroup;
Πριν από την έναρξη της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα συνεδριάσει το Eurogroup με την προσδοκία ότι θα κλείσει το σίριαλ της αξιολόγησης στη βάση του συμβιβασμού στον οποίον φέρονται να κατέληξαν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές.
Ακόμα ωστόσο κι αν υποθέσει κανείς ότι οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, θα ξεπεραστούν, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το ύψος του δημοσιονομικού κενού παραμένουν στο τραπέζι και καθιστούν τη διαφωνία ανυπέρβλητη.
Η μοναδική διέξοδος διανοίγεται υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν πρόταση του Ταμείου για μείωση του χρέους προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Κύκλοι του Μαξίμου, σημειώνουν ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να κλείσει η παρατεταμένη αβεβαιότητα που «θα έχει κόστος για όλες τις πλευρές» και να σταματήσει η επαμφοτερίζουσα στάση των ευρωπαίων οι οποίοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, επικαλούμενοι την καταστατική ακαμψία του ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έχει συνδέσει ευθέως την αξιολόγηση του προγράμματος με την τήρηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό στις 19 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η τήρηση των Συμφωνιών στην Ε.Ε δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η κατάληξη αυτής της θέσης μπορεί να είναι ολέθρια.
Σύμφωνα με τα ανησυχητικά σενάρια που έρχονται στο φως, η Ευρώπη ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει το κόστος της εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων και υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση στο έδαφός της και στη συνέχεια να αξιώσει την αυστηρή εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών υποχρεώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Και όλο αυτό, εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, η οποία αξιοποιεί την ευκαιρία, όχι μόνο για να κλονίσει την ελληνική οικονομία, αλλά και να επαναφέρει θεαματικότερα τις απαράδεκτες γεωπολιτικές αξιώσεις της.
Οι «εθνικές θέσεις» που διαμορφώθηκαν επεισοδιακά στο Συμβούλιο Αρχηγών και με τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στην αυριανή Σύνοδο Ευρώπης- Τουρκίας, εκφράζουν περισσότερο προσδοκίες, παρά βάσιμους στρατηγικούς στόχους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τρεις πυλώνες:
*αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια.
*συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό της διακίνησης, τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων χωρίς να θιγεί η ελληνική κυριαρχία και την επαναπροώθηση στο έδαφός της, όλων των μεταναστών.
*οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των αναγκών μακροπρόθεσμης φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα
Είναι εφικτή η επίτευξη των παραπάνω στόχων; Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και συνεπώς και η χώρα βαδίζουν επί ξυρού ακμής.
«Δε θα γίνει η Ελλάδα δεύτερη φορά πειραματόζωο» διαμηνύει το Μαξίμου. Πρόκειται, όπως σχολιάζουν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες για αγωνιώδη δήλωση μπροστά στα επερχόμενα. Η Ελλάδα πράγματι απειλείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια να μετατραπεί σε «υγειονομική ζώνη» προκειμένου η απρόθυμη να αναλάβει το κόστος Ευρώπη να οργανώσει τις άμυνές της, διαμορφώνοντας στην Ελλάδα συνθήκες ελεγχόμενου στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr