Ήδη εντός της χώρας βρίσκονται περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τα Σκόπια ενισχύουν τον διπλό φράχτη των 30 χιλιομέτρων. Παράλληλα, η ροή προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζεται αμείωτη με ρυθμό 2.000-3.000 ανθρώπους την ημέρα, με την Τουρκία να αρνείται να συνεργαστεί ακόμη και στο επίπεδο της νατοϊκής επιχείρησης.
Αυτά είναι τα δεδομένα με βάση τα οποία στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής, όπου πέρα από την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ζητήσει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να μην παραταθεί το κλείσιμο των συνόρων.
Με αφορμή το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επιχειρήσει να φέρει προ τετελεσμένων την αντιπολίτευση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο άλλωστε συγκάλεσε με καθυστέρηση και ενώ οι βασικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ασκεί κριτική ότι η κυβέρνηση με την συμπεριφορά της και με την πολιτική των ανοικτών συνόρων, διόγκωσε το πρόβλημα και απομόνωσε την Ελλάδα στο εσωτερικό της ΕΕ, φέρνοντάς την ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν, ενώ όταν ξέσπασε η κρίση και έκλεισαν τα σύνορα φάνηκε ότι δεν είχε σχέδιο ούτε καν για να προσφέρει τροφή και στέγη στους κατατρεγμένους. Ακόμη και τώρα όμως αρνείται να δεχθεί τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και να πάρει μέτρα αποτροπής όπως τα κέντρα υποδοχής κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες και περιορισμού της ανεξέλεγκτης μετακίνησης εντός της χώρας.
Μουζάλας: Θα εγκλωβιστούν 100.000 άνθρωποι -Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.
Οπως είπε «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.
«Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον υπουργό, θα εγκλωβιστούν στη χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.
Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους υπολογίζει σε 150.000. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Πολιτικός παράγοντας που γνωρίζει τις παραμέτρους του θέματος λέει ότι «όσο ο Ερντογάν θα στέλνει πρόσφυγες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται».
Δραματική η κατάσταση σε όλη τη χώρα
Στην Ειδομένη συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες χωρίς φαγητό στοιχειώδεις και με πολλούς να μην βρίσκουν χώρο ούτε σε σκηνή για να κοιμηθούν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.
Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους.
Στην πλατεία Βικτωρίας έχει βρει καταφύγιο μετανάστες από το Αφγανιστάν.
Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει τους 4.500
Στο Σχιστό 1.400
Στον Ελαιώνα 2.000
Στα Διαβατά περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες
Στον Χέρσο είναι 2.600
Στη Νέα Καβάλα 2.300
Στα νησιά και κυρίως στη Λέσβος έχουν εγκλωβιστεί περί τους 4.000-5.000
Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από το Μουζάλα
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης εξήγησε εξάλλου ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους δημάρχους και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, καθώς «είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να μιλάει χωριστά με τον κάθε δήμο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr