Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Τόσκας εμφανίστηκε ανοικτός «σε προτάσεις που θα συμβάλουν στη λύση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος».
Παράλληλα, έκανε λόγο για συντηρητικές φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη, τις οποίες, όπως είπε, η χώρα μας προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει, αντιτείνοντας τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός μίλησε για την ανάγκη ψυχραιμίας σε ένα ζήτημα «εθνικό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί υπερκομματικά».
«Και ο ανθρωπισμός και η τάξη μπορεί να συνδυαστούν», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη δημιουργία hot spots, σημείωσε, χαρακτηριστικά:
«Θέλετε οι πρόσφυγες να μην έχουν κατάλυμα, να γυρίζουν μέσα στο λιμάνι και τη πόλη χωρίς να έχουνε μέρος να φάνε και να κοιμηθούν; Θέλετε να δυσφημείτε το νησί;»
Παράλληλα αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι «ο τουρισμός στη Κω δεν μειώθηκε λόγω της προσέλευσης προσφύγων, αλλά από την άρνηση του δημάρχου και ορισμένων μόνο κατοίκων», με αποτέλεσμα «να κινδυνεύει το νησί να χαρακτηριστεί ρατσιστικό και να χάσει και τη φήμη και την ανθρωπιά του».
«Είναι σωστό να βάζουν μικρά παιδιά του σχολείου να χτυπιούνται με τα ΜΑΤ για να αποτρέψουν τα hot spots; Δεν είναι σωστό να πάμε στην 10ετία του 1950, να τους απομονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να σώσουν το κεφάλι τους και να τους πάμε σε ξερονήσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας και προσέθεσε:
«Είμαστε αναγκασμένοι να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει τη λειτουργία των hot spot. Οι κάτοικοι έχουν πεισθεί ότι και αναγκαίο και σωστό είναι. Αντί να πυροδοτούμε καταστάσεις και να διαφωνούμε μπορεί να συμφωνήσουμε να υπάρξει λύση που θα εξυπηρετεί και τον ανθρωπισμό και την τάξη».
«Πρέπει το πρόβλημα να το δούμε με ψυχραιμία, βαθύτερα, σωστότερα και αντικειμενικότερα», αντέτεινε ο κ. Κρεμαστινός και συμπλήρωσε: «Οι κάτοικοι της Κω δεν είναι ρατσιστές. Ανησυχούν για την οικονομία. Αυτό που είπατε, ότι αν δεν αντιδρούσαν ίσως να ήταν καλύτερη η κίνηση στο τουρισμό, μπορεί να είναι και έτσι και από το 40%-50% που έχουν χάσει στον τουρισμό από τις ακυρώσεις, μπορεί να γίνει 80%».
«Πρέπει να υπάρξει τάξη. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της συνεννόησης. Είναι συζητήσιμη κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη λύση αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που συνεχώς αλλάζει μορφές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε:
«Οι λύσεις που προτείνονται από άλλες χώρες δεν είναι ίδιες. Βγήκανε οι συντηρητικότερες φωνές της Ευρώπης που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όμως εμείς προσπαθούμε να παλέψουμε για αυτές τις αξίες. Αν ακούγατε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με ποια λόγια αναφέρονται στο νησί και πώς προσπαθούμε να τους μεταπείσουμε ότι είναι φιλόξενο, θα καταλαβαίνατε το πρόβλημα».
«Μπορεί να γίνεται κακή διαχείριση από κάποιους στο νησί που δεν έχει να κάνει όμως με τους κατοίκους. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργηθούν δομές, δεν μπορεί να περιφέρονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι. Κάνει κακό στο τουρισμό. Και ο ανθρωπισμός και η τάξη, μπορεί να συνδυαστούν», κατέληξε ο κ. Τόσκας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr