Τις παρατηρήσεις τους υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών, που αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια, περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και έως τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Είχαμε θεσμική υποχρέωση να επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι λαμβάνει υπ' όψιν του τις παρατηρήσεις που υποβάλαμε, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής.
Τι δήλωσαν οι 3 εκπρόσωποι των επιστημόνων
«Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο διότι αυτό το νομοσχέδιο επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους. Τους επιβάλει επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν ανταποκριθούν μετά στη διαβίωση τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
«Νομίζουμε ότι έγινε κατανοητό από τον Πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου. Ωστόσο επειδή η κατανόηση από την επίλυση του προβλήματος απέχει πολύ, περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
«Αναμένουμε, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων», επισήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι πρότειναν Τσίπρας-Κατρούγκαλος
«Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800-1000 ευρώ το μήνα και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000, 80.000, 100.000 ευρώ το χρόνο που φοράνε τη γραβάτα την Αrmani και τη Dior» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης με τους επιστημονικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Επομένως είπαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος σαν επιδοτούν τις συντάξεις άλλο και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως. Στη συζήτηση που έγινε αυτό έγινε γενικά αποδεκτό» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
«Εμείς όμως θέλουμε να πάρουμε μέτρα και για να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών» συνέχισε και μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν για τους νέους επιστήμονες. «Ο πρωθυπουργός πρότεινε και το δέχθηκαν οι συνομιλητές μας να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού. Και για να έχουν μια βοήθεια τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας. Να πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματος και τα τρία τελευταία χρόνια στο 17%».
Διεκόπη η συζήτηση
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μάλιστα, έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μελών των επιστημονικών φορέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr