Τα σήματα που εκπέμπονται από τα κομματικά επιτελεία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η πολιτική ζωή εισέρχεται πλησίστια στα θερμά νερά της πόλωσης και του ακραίου κομματικού ανταγωνισμού.
Ένα χρόνο μετά την πανηγυρική έλευσή του στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναγνωρίζουν και στελέχη του, εμφανίζει σημάδια πολιτικής κόπωσης και φθοράς με τους δανειστές να αξιώνουν ταχύτερες και περισσότερες μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική δυσφορία να κλιμακώνεται από τις προωθούμενες πολιτικές.
Η πλευρά των δανειστών, όπως είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός στο θέρετρο του Νταβός, προσθέτει νέες αξιώσεις στις ήδη υπάρχουσες, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «αργά η γρήγορα» η ρευστότητα θα στερέψει με κίνδυνο να επαναληφθούν τα φαινόμενα ασφυξίας του περασμένου Ιουνίου.
Εν μέσω κλοιού πιέσεων που εκδηλώνονται σε τρία μέτωπα, δηλαδή του κουαρτέτου, της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και από το γεγονός ότι στο τιμόνι της ΝΔ αναδείχθηκε νέα ηγεσία η οποία έσπευσε να διακηρύξει το τέλος της συναίνεσης, στο Μαξίμου, έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία σεναρίων που έχουν ως αφετηρία έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, μέχρι το ενδεχόμενο ρήξης με τα δυτικά κέντρα αποφάσεων και την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.
Οι μετριοπαθείς παρατηρητές πάντως, σημειώνουν ότι ενόψει της αξιολόγησης δεν είναι εύκολη υπόθεση ένας δομικός ανασχηματισμός, ενώ και το σενάριο των εκλογών, στην πραγματικότητα λειτουργεί απειλητικά τόσο προς τη ΝΔ, η οποία δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει, όσο και προς βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος νέων επαχθών μέτρων.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως αναγνωρίζουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου πολλοί βουλευτές, δέχεται ήδη την έντονη πίεση της κοινωνίας, όπως αποδεικνύεται ενδεικτικά και από την απαξιωτική υποδοχή που επιφυλάσσουν τις τελευταίες ημέρες οργισμένοι διαδηλωτές στους βουλευτές επαρχίας.
Και στην πολιτική αγορά, διάχυτη είναι η αίσθηση επικείμενων αλλαγών μέσα στο 2016 οι οποίες θα διαμορφώσουν νέους όρους στο πολιτικό παιχνίδι, δεδομένου ότι το Μαξίμου με επικοινωνιακές ασκήσεις βραχείας διάρκειας, υπονόμευσε τις δυνατότητες συνεργασίας με όμορα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και επέμεινε στην συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η οποία, όπως παρατηρούν στελέχη όλων των κομμάτων, οδηγεί την Κουμουνδούρου σε δεινή πολιτική περιχαράκωση.
Στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε από την αρχή της εβδομάδας σειρά επαφών μπροστά στο ογκούμενο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια να πάρει επάνω του το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τις επαγγελματικές ομάδες που κατακλύζουν αυτήν την εποχή τους δρόμους διαμαρτυρόμενες για τα νέα φορολογικά μέτρα.
Γνωρίζουν πάντως στο Μαξίμου, ότι περιθώρια για μεγάλες παραχωρήσεις δεν υπάρχουν και ότι εφεξής ανοίγεται μια περίοδος συγκρούσεων, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση δεν θα αναμετρηθούν μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει αλλά και με τις υπέρμετρες προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει και διαδοχικά αθετούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr