Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σήμερα για τα 13 προαπαιτούμενα και εν συνεχεία να έρθει ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ώστε να εκταμιευτεί το ποσό πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα για κάθε διάταξη που συμφωνείται με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο ψήφισης του νόμου έως την προσεχή Τρίτη. Πηγές που μετέχουν στην διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι θα πρέπει να μεσολαβήσει και πολιτική επικύρωση της συμφωνίας πιθανόν σε επίπεδο EWG. Το πρώτο διακύβευμα είναι η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ, εντός της ημέρας.
Οι επικεφαλής των θεσμών ανέβαλλαν κατά μία ημέρα την αναχώρησή τους από την Αθήνα. Φεύγουν αύριο (σ.σ. για να παραστούν την Δευτέρα μαζί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης σε επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ).
Πέρα από τον εφαρμοστικό που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και άλλες δευτερογενείς διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, την απελευθέρωση αγορών και άλλα "εκκρεμή" πεδία. Όσο για τα περιθώρια χρονοκαθυστέρησης στην διαδικασία νομοθέτησης και καταβολής της δόσης θα πρέπει – αν χρειαστεί – να επικυρωθούν σε πολιτικό επίπεδο από τους δανειστές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Και τούτο διότι η 18η Δεκεμβρίου - προς το παρόν - είναι η τελική προθεσμία καταβολής της δόσης.
Χθες, στη μαραθώνια συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου με τους υπουργούς, φάνηκε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και για τα κόκκινα δάνεια. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «έκλεισε» το θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους, αλλά και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ενώ νωρίτερα ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε γνωστοποιήσει ότι συμφωνήθηκε το θέμα της ΓΓΔΕ αλλά και της πάταξης του λαθρεμπορίου.
Οσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία αγοράς διαχείρισης των δανείων. Από τη δυνατότητα πώλησης επιχειρείται από ελληνικής πλευράς να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία καθώς το πλαίσιο θα εστιάζει στην ενεργητική διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που ξεπερνούν σε ύψος τα 40 δισ. ευρώ.
Το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι η βάση πάνω στην οποία γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις.
Οι εταιρείες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση περιλαμβάνει ένα "μπουκέτο" επιλογών ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και ως προς την ουσία των τύπων ρυθμίσεων, όπως έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Εξετάζεται επίσης η ομαδοποίηση ανά κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.) των δανείων που θα πουληθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr