Παράλληλα, οι τέσσερις υποψήφιοι εμφανίζονται ανταγωνιζόμενοι για το ποιος θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο πολέμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Αλέξη Τσίπρα σε μία χρονική συγκυρία που το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά πολιτικό διάλογο και διαύλους επικοινωνίας για τα μείζονα ανοιχτά εθνικά θέματα καθώς και κομβικά σημεία υλοποίησης της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.
Αν και η «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρητορική να αποτελεί εν μέρει συγκολλητική ουσία της Νέας Δημοκρατίας σε μία στιγμή που ανοιχτά έχει τεθεί εν αμφιβόλω από ιστορικά στελέχη της η δυνατότητα να συνεχίσει αδιάσπαστη την πολιτική της πορεία μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αλλά όπως φαίνεται τα πνεύματα στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης οδεύουν ολοταχώς προς νέα όξυνση, μετά και τις αιχμές που άφησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Εντός της Νέας Δημοκρατίας πλέον διακρίνονται σαφώς τα δύο εσωκομματικά μπλοκ που έχουν δημιουργηθεί. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι παραδοσιακοί «καραμανλικοί» υπέρμαχοι της κεντροδεξιάς πολιτικής, οι οποίοι εκφράζονται ως επί το πλείστον από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος στην παρούσα συνεπικουρείται πολιτικά και από την Ντόρα Μπακογιάννη και από την άλλη υπάρχουν οι βουλευτές δορυφόροι του Αντώνη Σαμαρά και της σκληρής και «καθαρόαιμης» Δεξιάς, οι οποίοι βρίσκονται στα στρατόπεδα των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.
Στους κύκλους των τελευταίων φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις διαρροές στενού συνεργάτη του πρώην πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, σε συνομιλία με εκπροσώπους των ΜΜΕ, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας καταρρεύσει το επόμενο διάστημα, οι μόνοι που θα μπορούσαν να κληθούν και να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης της όλης κατάστασης είναι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, ενώ λίγο νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε καλέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να αναλάβει ο Σαμαράς.
Ως εκ τούτου το μείζον πολιτικό διακύβευμα που «βασανίζει» τη γαλάζια παράταξη, είναι τι μέλλει γενέσθαι από τον νέο αρχηγό σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει εκ νέου συναίνεση σε μείζονα εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό με την απειλή καταστροφικών επιπτώσεων για τη χώρα σε περίπτωση αδιαλλαξίας. Μεϊμαράκης και Μπακογιάννη έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί η ΝΔ να πορεύεται στη λογική της πλήρους άρνησης και αδιαλλαξίας όταν πρόκειται για εθνικά θέματα, ενώ από την άλλη πλευρά Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης έχουν ξεκαθαρίσει ότι το όνομα και μόνο του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί casus belli, κλείνοντας εξαρχής όλους τους διαύλους συνεννόησης ή έστω συζήτησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr