Σημειώνεται ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ-Δημοκρατική Συμπαράταξη), όσοι και οι ΑΝΕΛ ήταν αντίθετοι με τη διάταξη, όπως και μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι οι Μικροζυθοποιίες κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθούν σημαντικά τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες προσφέροντας θέσεις εργασίας και παράγοντας αξιόλογα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί και σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Όπως αναφέρθηκε και στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή, ο μειωμένος ΕΦΚ δεν αποτελεί ένα προνομιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή, καθώς στην Ευρώπη – και κατ' επέκταση στην Ελλάδα – παρατηρούνται μονοπωλιακά φαινόμενα στην αγορά της μπύρας.
Μάλιστα, δεν ειναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των μικροζυθοποιών, ιδιοκτήτης της μπύρας Βεργίνα, που έχει προσφύγει για τη μονοπωλιακή κατάσταση στην εγχώρια αγορά μπύρας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού φωτογράφισε συμφέροντα πίσω από την προώθηση της συγκεκριμένης διάταξης.
Άλλωστε η ελληνική αγορά εμφανίζει έντονα σημάδια συγκέντρωσης. Ενώ στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο με τις 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται να είναι πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι μικρές ζυθοποιίες κατέχουν μόλις το 12% της αγοράς με τις πολύ μικρές να κατέχουν μερίδιο που δεν ξεπερνά τα 0,5%.
Η αποσυρθείσα διάταξη έπληττε σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς 4 εταιρίες (Βεργινα, EZA, και τις δυο της Ροδου), καθώς θα έβλεπαν να εκτινάσσεται κατα 75% ο ΕΦΚ που πληρώνουν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού. Είναι μάλιστα αυτές οι εταιρίες που κερδίζουν λόγω τιμών και ενεργειών προώθησης, μερίδια από τους μεγάλους του κλάδου, δηλαδή την Αθηναϊκή και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (κατέχουν το 80%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται κατά 8% σε εισαγόμενες μπύρες και κατά 12% στα 16 επώνυμα μικρά και μεσαία ανεξάρτητα ελληνικά ζυθοποιία).
Επιστολή από την ΕΖΑ
Σε επιστολή της μάλιστα προς τους βουλευτές, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έκανε λόγο για «απόλυτο αιφνιδιασμό» που επιφύλαξε στους Έλληνες μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς μπύρας το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου που, εκτός των άλλων, προβλέπει και την επί τα χείρω τροποποίηση των συντελεστών φορολογίας για τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες της χώρας.
Μάλιστα τονίζει ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται δραματικά το αναπτυξιακό κίνητρο για τα Ελληνικά ζυθοποιία, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου - και αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης των δύο πολυεθνικών μονοπωλίων μπύρας στην Ελλάδα».
Ποιος ήταν ο προτεινόμενος φόρος
Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, στις μικροζυθοποιίες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως από 1/1/2016 θα επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και δηλαδή 1,30 ευρώ. Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρώ. Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρώ, ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρώ ανά εκατόλιτρο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr