Παρουσία του πρέοδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, εμμέσως ζήτησε συνδρομή των άλλων κρατών μελών ώστε να μη γίνει η χώρα «αποθήκη ψυχών».
«Η οργανωμένη μετεγκατάσταση από τη χώρα προσωρινής υποδοχής σε μια χώρα τελικής υποδοχής πρέπει να επιταχυνθεί για όσους πρόσφυγες πολέμου βρίσκονται στη χώρα μας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών. Είναι μέρος του διαδρόμου» τόνισε και ανέδειξε το ρόλο της Τουρκίας.
«Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία. Γι’ αυτό η λιγότερο επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, έτσι ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινάει και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα, της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου. Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να γίνεται, λοιπόν, απευθείας αυτή η διαδικασία, από εκεί, προς τις χώρες υποδοχής» ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια ο Πρωθυπουργός να θέσει το θέμα σε υψηλό επίπεδο στη γείτονα σχεδιάζει επίσκεψη στην Άγκυρα. Η κίνηση της Ελληνικής πλευράς, που από πολλούς κατέχοντες τις διπλωματικές ισορροπίες χαρακτηρίζεται υψηλού ρίσκου, οριστικοποιήθηκε στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά πάσα πιθανότητα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στις 25 και 26 Νοεμβρίου και μάλιστα σε πλήρη συνεννόηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο Βερολίνο και Βρυξέλλες καίγονται να κάνουν τα hot spots στο Τουρκικό έδαφος. Μάλιστα δεν αποκλείουν με δεδομένο και τι συνέβη στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο για το θέμα να προτιμούν μια διαμόρφωση «αναχωμάτων» από την Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια ώστε οι πρόσφυγες να μη φτάσουν στο Βερολίνο.
Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις έστειλε ένα σχετικό μήνυμα. «Όχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, όχι στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα, όχι στην Ευρώπη των συντηρητικών στερεοτύπων. Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από την ιδεολογική οπτική γωνία που κοιτάμε ο καθένας μας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχουμε μια κοινή συνισταμένη: Την πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα. Και αυτή η πίστη γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος στην πατρίδα του Martin, στο Βερολίνο. Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη μεταξύ των λαών, τότε αυτή η ελπίδα και αυτό το όραμα που τότε γεννήθηκε, θα σβήσει. Και έχουμε κοινή ευθύνη να μην σβήσει» τόνισε.
Σημειώνεται ότι φέτος με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας 601.079 άνθρωποι πέρασαν από το Αιγαίο προς την Ελλάδα, 140.200 από τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία.
Έχουν καταγραφεί 3.440 νεκροί/αγνοούμενοι. Ενώ μόνο το φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι οι ροές έχουν αύξουσα τάση (+ 45.000 άνθρωποι περίπου πέρασαν σε σχέση με τον Σεπτέμβρη), ενώ αντίστοιχα το 2014 από τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει η μείωση των ροών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr