Η χώρα δέχεται ουσιαστικά να φιλοξενήσει 30.000 - 10.000 περισσότερους πρόσφυγες από όσους είχε ήδη συμφωνήσει - σε hotspots και κέντρα καταγραφής και οι «κατ' ελάχιστον» 20.000, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, μέσω επιδότησης ενοικίου και προγραμμάτων υποδοχής σε οικογένειες. Αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η κοινή δήλωσή τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο η Ελλάδα βρέθηκε εν μέσω αφόρητων πιέσεων να δεχτεί πράγματα που αναιρούν την εθνική της κυριαρχία. Το βασικό ήταν η εκχώρηση της φύλαξης των βορείων συνόρων ή το ολικό κλείσιμο των από βορρά συνόρων. Ακόμα και ιδέες για ολικό κλείσιμο συνόρων προς τα ανατολικά ακούστηκαν, κάτι που θα οδηγούσε σε τραγωδίες στο Αιγαίο. Πάντως, έστω κι αν το θέμα δεν καταγράφηκε στα συμπεράσματα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνδιαχείριση του προβλήματος στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Αποφασίστηκε παράλληλα η κλιμάκωση της επιχείρησης «Ποσειδών» στην Ελλάδα μέσω της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και Ελλάδας-Αλβανίας που θα επικεντρωθεί στην έξοδο και την καταγραφή προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Οι ηγέτες, πάντως, των χωρών που συμμετείχαν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους. Το ενδιαφέρον είναι ότι από τη Σύνοδο απουσίαζε η Τουρκία λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα, όπου όπως φαίνεται μπήκαν οι βάσεις μιας συμφωνίας. Κάτι που επισημάνθηκε επανειλημμένως από την ελληνική αποστολή. Ουσιαστικά η Τουρκία υποστηρίζει ότι ήδη δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων κι ότι αναλογικά και η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί αντίστοιχα νούμερα.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόφαση της Συνόδου μπορεί να έφερε στη χώρα έναν αριθμό προσφύγων μεγάλο αλλά απέτρεψε τη δημιουργία στην Αττική ενός στρατόπεδου-γκέτο 50.000 προσφύγων. Μάλιστα αναφέρεται το γεγονός ότι «κλειδώθηκε» οικονομική βοήθεια π.χ. με τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες, αντίθετα, ενισχύει την αγορά. Κατά τα λοιπά τονίζεται ότι ουσιαστικά παραμένει ο ίδιος σχεδιασμός, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την δημιουργία, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr