Ωστόσο, παραμερίζουν ορισμένοι στο Μαξίμου και το υπουργικό συμβούλιο, την εμφατική σύσταση του Γάλλου Προέδρου ότι η πολιτική στήριξη που είναι διατεθειμένος να παράσχει, έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την αυστηρή προσήλωση στο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης, δεν είναι πενιχρά. Μια τέτοιου είδους χειρονομία, άλλωστε, είναι προφανές, ότι υπερβαίνει το επίπεδο της εθιμοτυπίας. Όμως, αφετέρου δεν ανταποκρίνονται στις υπέρμετρες προσδοκίες που φιλοτέχνησαν το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικοί «αγιογράφοι».
Σύμμαχος στο θέμα των κόκκινων δανείων
Η ενθαρρυντικότερη ομολογουμένως συμβολή του, αφορά στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ένα ζήτημα στο οποίο το κλιμάκιο των δανειστών που αναχώρησε ήδη από τη χώρα, προβάλλει επίμονα άκαμπτες θέσεις, οι οποίες αν γίνουν αποδεκτές θα προκαλέσουν δυσβάστακτες κοινωνικές συνέπειες και θα συρρικνώσουν βίαια το ποσοστό ιδιοκατοίκησης.
Μιλώντας στη Βουλή ο Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς «μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε στην Ευρώπη το όριο κάτω από το οποίο πρέπει να γίνει κατάσχεση, υπονοώντας σαφώς, ότι χρειάζεται περαιτέρω πολιτική διαπραγμάτευση. «Πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν ενδεχομένως μεταξύ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων» ήταν τα λόγια του.
Κυβερνητικές πηγές εξάλλου, που χαιρέτησαν την προθυμία του κ. Ολάντ να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία αν χρειαστεί για το θέμα, υπογράμμιζαν κατηγορηματικά, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει η κυβέρνηση» στο επίμαχο ζήτημα, επαναλαμβάνοντας τις βολές των πρωθυπουργού προς την πλευρά των ακραίων κύκλων του Βερολίνου.
Λίγα για το χρέος, πολλά στο προσφυγικό
Περισσότερο φειδωλός στο μέτωπο του χρέους, ο υψηλός επισκέπτης επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την ελάφρυνσή του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Στο Μαξίμου, ωστόσο, αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά του Γάλλου Προέδρου στο θέμα των προσφυγικών ροών, όπου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος και υποσχέθηκε γαλλική στήριξη στις δομές της Frontex με 60 Γάλλος εμπειρογνώμονες καθώς και πρόσθετο προσωπικό για την επάνδρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.
Σε αρμονία με τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει το σχέδιο δράσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη και να εγκαταστήσει κέντρα υποδοχής στο έδαφός της, ενώ, άφησε αιχμές για τις χώρες της Β. Ευρώπης που ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι γεωγραφικά η Ελλάδα βρίσκεται στο Νότο.
Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες
Ο φάκελος των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ Τσίπρα- Ολάντ, ήταν επικεντρωμένος σε έξη θεματικές ενότητες και περιλάμβανε εκτός από τα κόκκινα δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, τη ρύθμιση του χρέους, όπου η Αθήνα ζήτησε «περισσότερη ευελιξία», το Ασφαλιστικό, οι συλλογικές συμβάσεις και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που παραμένουν ανοικτά.
Στις διμερείς συναντήσεις συζητήθηκαν προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πακέτου Γιούνγκερ, την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές, τον αγροτικό τομέα και τον πολιτισμό.
Διερευνήθηκαν ακόμα, οι προοπτικές για την δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr