Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 17:00. Εκεί τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο αντάλλαξε αγκαλιά και ασπασμούς. Εν συνεχεία οι δύο άνδρες μπήκαν στο ίδιο αυτοκίνητο για να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα, όπου, ο Φρ. Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Αμέσως μετά, κατευθύνθηκε προς τους δεκάδες δημοσιογράφους και έκανε δηλώσεις, δεχόμενος και ερωτήσεις.
Ο Φρανσουά Ολάντ, εν συνεχεία, κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τον ανέμενε στην είσοδο του μεγάρου και είχαν έναν θερμό εναγκαλισμό και μια ολιγόλεπτη συζήτηση.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Στις 20:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα «επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης». Θεωρούν την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ως την κορυφαία στιγμή της επίσκεψης.
Εκτιμάται ότι ο κ. Ολάντ θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας, για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη... και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».
Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.
Ενα δεύτερο μήνυμα, που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι Ολάντ στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης.
Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του -ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης, ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, βουλευτές και γερουσιαστές. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στη χώρα.
Το πρόγραμμα του Ολάντ
Το πρόγραμμα του κ. Ολάντ στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «σφικτό».
Αύριο, Παρασκευή στις 8.30 θα συναντηθεί με επιχειρηματίες στην Πρεσβεία της Γαλλίας, στις 9.45 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις 12.00 θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα μιλήσει στους βουλευτές. Θα ακολουθήσουν: Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του γάλλου προέδρου Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα. Άφιξη στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία».
Η Γαλλική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 19:00.
Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).
Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργαστεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.
Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ ου και η επιθυμία του να συναντήσει, σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.
«Είμαι εδώ για να βοηθήσω»
Ο Γάλλος πρόεδρος με συνέντευξή του στην Καθημερινή πριν φτάσει στην Αθήνα έστειλε μήνυμα ότι είναι εδώ για να βοηθήσει όπως έπραξε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις δύσκολες ώρες της 18ωρης διαπραγμάτευσης στις 11 και 12 Ιουλίου αλλά όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «η Ευρώπη έχει κανόνες που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί».
Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει η Αθήνα και την αλληλεγγύη των εταίρων.
Την ίδια ώρα για το Μέγαρο Μαξίμου η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη θα είναι μια ακόμη «αφορμή» να αναδείξει επικοινωνιακά την στήριξή που παρέχει ο Γάλλος πρόεδρος στο αίτημα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Συμφωνία, μεταρρυθμίσεις αλλά και μπίζνες
Για τον Γάλλο πρόεδρο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την «θετική επιρροή» του στον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων προς όφελος και των γαλλικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτό μαρτυρά το γεγονός ότι τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς πχ την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες.
Ο Ολάντ και η... επενδυτική ισορροπία
Δεν είναι μυστικό ότι στο Παρίσι δεν είδαν με καλό μάτι ότι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περνούν σε γερμανικά χέρια - στην εταιρία Fraport- και θεωρούν πως για λόγους ...ισορροπίας στον γαλλογερμανικό άξονα αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες θα πρέπει να έχουν και γαλλικές επιχειρήσεις , δημόσιες και ιδιωτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων προκαλεί το ενδιαφέρον των Γάλλων όπως και η Ε.Υ.Δ.Α.Π. , Ε.Υ.Α.Θ. o Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Rosco κ.α
Εκτιμάται δε ότι η αιφνιδιαστική εγκατάλειψη εκ μέρους των Ρώσων των σχεδίων απόκτησης του ΟΛΘ της Rosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναπτέρωσε τις επενδυτικές ορέξεις των Γάλλων.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν μεταξύ των άλλων σημαντικών ( πορείας υλοποίησης του προγράμματος, προσφυγικό) στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Ολάντ και Τσίπρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr