Το deadline είναι δεδομένο καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει περάσει σειρά προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει τα χρήματα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Τα μηνύματα έχουν σταλεί από την πλευρά των εταίρων, που κατανοώντας ότι η χώρα από τον Αύγουστο είναι σε πυρετό εκλογών, αναμένει από σήμερα να ξεκινήσει η προώθηση σχεδίων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 12η Ιουλίου. Κεντρικό στην όλη διαδικασία είναι το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.
Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Τα κόκκινα δάνεια επί τάπητος
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή τόνισε ότι «κομβικό σημείο- είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων». Μάλιστα το συνέδεσε με την όλη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών. «Έχει λάθος η Αντιπολίτευση να αποσυνδέει αυτά τα δύο. Ήταν αποτυχημένες οι ανακεφαλαιοποιήσεις, ακριβώς επειδή δεν διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αυτό. Γι’ αυτό μεταφέρθηκε το πρόβλημα, ανεξαρτήτως ποιος ήταν Κυβέρνηση ή δεν ήταν ή τι έκανε, και σήμερα καλείται η παρούσα Κυβέρνηση να λύσει αυτό το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα σε ένα ασφυκτικό χρονικό ορίζοντα μέχρι τα Χριστούγεννα. Η ένταξη των τραπεζών από 1 Ιανουαρίου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα είναι βασικό κομβικό σημείο για τη σταθερότητα του συστήματος και την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας» είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter περίπου για το 35% των δανείων υπάρχει πρόθεση να υπάρξει διαχείριση εντός των τραπεζών. Ουσιαστικά πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια και αυτά των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή με τζίρο μέχρι 2 εκ. ευρώ. Εδικά στα στεγαστικά αναμένεται να μην υπάρξουν ακραία φαινόμενα (εξώσεις, πλειστηριασμοί χωρίς ένα ελάχιστο δείκτη προστασίας κλπ) καθώς υπάρχει η γνώση σε όλους ότι το κοινωνικό κόστος θα είναι μεγάλο. Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά δανείων θεωρούν ότι τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων (small business loans) μπορεί να μεταβιβαστούν σε άλλα χέρια καθώς η διαχείρισή τους έχει κόστος κι απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Αυτό είναι ήδη γνωστό σε θεσμικούς παράγοντες της εγχώριας αγοράς που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
Πιέσεις για να μην δοθούν σε funds πάντως ασκούνται και για τα μεγάλα δάνεια που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξυπηρέτησης (όχι κατά ανάγκη κόκκινα). Μάλιστα όπως αναφέρεται στο Reporter από γνώστες της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών παρατηρείται έντονη κινητικότητα τελευταία από επιχειρηματικούς παράγοντες που κάνοντας lobbing θεωρούν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αποτρέψει τα δάνεια αυτά να περάσουν σε ξένα χέρια. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η απόφαση για αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών, που θα τελούν υπό την έγκριση των εταίρων – δανειστών κι όχι της κυβέρνησης, είναι αμετάκλητη και θα οδηγήσει σε τεκτονικές κινήσεις στην αγορά δανείων στη χώρα αλλά και συνολικά στον επιχειρηματικό χάρτη.
Εν αναμονή υλοποίησης δεσμεύσεων
Το κουαρτέτο πάντως που σταδιακά επανακάμπτει στη χώρα καθώς από σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρό τόσο στην πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσει τον Οκτώβρη όσο και στη δεύτερη. Γι’ αυτήν μάλιστα υπάρχει ανησυχία εντός της κυβέρνησης ότι ίσως να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα καθώς περιλαμβάνει θέματα που καίνε όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.
Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται αν αντιλαμβάνεται ότι περιθώρια δεν υπάρχουν.
Ήδη ο πρωθυπουργός περιέγραψε και μια λίστα των στόχων που δίνουν χαρακτήρα προοδευτικής διακυβέρνησης:
-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
-Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ,
-Διαμόρφωση νέας δομής στο Ειδικό Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας,
-Η διεύρυνση των κοινωνικών παροχών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
-Η αναμόρφωση στο σύστημα υγείας
-Η ενίσχυση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και η καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
-Η αναδόμηση της δικαιοσύνης.
-Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
-Η διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων και η ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας.
-Η ψήφιση των νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.
-Ο πλατύς κοινωνικός διάλογος για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.
Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η επάρκεια, η γνώση και η αντοχή για να φτάσει στον τερματισμό του σπριντ το κυβερνητικό καράβι. Αυτό τουλάχιστον αναμένουν οι εταίροι και οι παράγοντες που σταθμίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr