Τα πυρά εστιάζονται στην προφανή κατά πολλούς, αδυναμία και ανετοιμότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον και έχοντας απέναντί του ευνοϊκά διακείμενο, τον πρώην πλανητάρχη, δεν κατάφερε κατά γενική ομολογία, να δώσει σαφές στίγμα της πολιτικής του.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο πρωθυπουργός, αμήχανος και αιφνιδιασμένος, έδειξε να αγνοεί το γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα, όπως τον ενημέρωσε ο κ. Κλίντον, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για λογαριασμό εταιρειών γερμανικών συμφερόντων.
Μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο από επιχειρηματίες και επενδυτές και σε ατμόσφαιρα άκρως φιλική και ευνοϊκή, ο Α. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της χώρας και να υποδείξει στρατηγικούς τομείς στους οποίους θα άξιζε τον κόπο να τοποθετήσουν τα χρήματά τους οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Αντίθετα, όπως τον κατηγορούν στην αντιπολίτευση, δεν απέφυγε, μεταξύ άλλων, την ελεεινολογία κατά της χώρας, όταν απαντώντας στην ερώτηση για το επενδυτικό περιβάλλον σημείωσε ότι από τα πρώτα πράγματα που απαιτούνται, είναι το «λάδωμα»
Πιο χαρακτηριστική απ΄ όλες η ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι: «Έπρεπε να διανύσει τον ωκεανό ο κ. Τσίπρας για να μάθουμε τελικά ότι το νέο μνημόνιο δεν είναι ούτε πραξικόπημα, ούτε προϊόν εκβιασμού, αλλά ότι “για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα”.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην παλιά λαϊκίστικη συνταγή. «Λέγε σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν». Έτσι στους Αμερικανούς είπε ότι για να έρθουν επενδύσεις “πρέπει να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”. Που θα τις κάνουν ποιοι όμως; Οι υπουργοί του, που ομνύουν στον κρατισμό ή τα στελέχη του που απειλούσαν όσους έρθουν στην Ελλάδα ότι “θα χάσουν τα λεφτά τους;».
Οι αοριστολογίες, η απουσία σχεδίου, η αδυναμία του να απαντήσει ακόμη και στα αβανταδόρικα ερωτήματα του Μπιλ Κλίντον – γεγονός που εξέπληξε δυσάρεστα και αυτό ακόμη το φιλικό ακροατήριο- σηματοδοτούν κάτι παραπάνω από την ανικανότητα της «παρέας του Μαξίμου». Σηματοδοτούν δυστυχώς την επενδυτική απομόνωση της χώρας».
Σε διαφορετικό μήκος, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με ικανοποίηση ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας και συνεπώς, είναι χώρα εύλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας με υψηλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο κ. Τσίπρας, όπως υποστηρίζουν έστειλε μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιορίσει τη δραστηριότητά της στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές. Θα αναλάβει, παράλληλα, όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει την Ελλάδα. Για να την αποκόψει από το παρελθόν του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων στις πολιτικές αποφάσεις. Εστίασε στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι συνδεδεμένες με την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη για ένα απλό, σταθερό, διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να καταβάλει το μερίδιό της στο λογαριασμό της κρίσης. Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα θα διευκολύνει το μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό. Ανάλογη θετική επίδραση στην προσέλκυση παραγωγικών - και όχι ευκαιριακών - επενδύσεων θα έχει και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να γίνει αντιγραφειοκρατική και φιλική προς την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πολίτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr