Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει «σε τέσσερα χρόνια να έχουμε δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα: που θα έχει φύγει από την κρίση και την επιτροπεία και θα έχει περάσει σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με πρόσημο την προστασία των πιο αδύναμων. Μια Ελλάδα που θα κρατά εδώ τους νέους και ειδικά τους επιστήμονες».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός στον ορίζοντα της τετραετούς θητείας, «αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας». Έτσι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι από αυτές τις δύο διαδικασίες θα εξαρτηθούν πολλά για την οικονομία: η μείωση του χρέους θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση αν γίνει όπως πρέπει πέρα από την προστασία των τραπεζών θα βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, ώστε αυτή να αντιμετωπίζεται ισότιμα ξανά στην Ε.Ε.
«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει», συνέχισε.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και την προστασία της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών.
«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός, «απαιτείται αποκατάσταση ομαλότητας, ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος».
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία δεν έχει μόνο αγκάθια, αλλά περιλαμβάνει σειρά θετικών δράσεων. Έκανε λόγο για θετικές παρεμβάσεις στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Στα ανοικτά θέματα τόνισε ότι θα δοθεί μάχη με προτάσεις, ώστε κάποια ανοικτά θέματα να κλείσουν προς όφελος των Ελλήνων. Σε ό, τι αφορά αυτή την κατηγορία θεμάτων εστίασε στα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
«Σε αυτά δεν πρέπει να χάσουμε ούτε σπιθαμή από όσα κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση», τόνισε. Προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή, υποστήριξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr