Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πολιτικό τοπίο και να ξεκινήσουν οι μηχανές του νέου τριετούς προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, νέα μέτρα, αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ.ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη και να ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Έτσι ως πιθανότερη ημέρα ψήφισης της συμφωνίας είναι η Πέμπτη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και μια μετατόπιση για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Σε κάθε περίπτωση εκφράζεται αισιοδοξία για την κατάληξη των συζητήσεων, καθώς και ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή και την έγκριση από το Eurogroup, θα εκταμιευτεί η δόση στις 20 Αυγούστου.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται επί ποδός και περιμένουν κλήση από την κυβέρνηση για να διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ψηφοφορία.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θα ανοίξει η Βουλή. Μια άλλη παραλλαγή του παραπάνω σχεδίου είναι να εγκριθεί την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών η συμφωνία και να περάσει από την ελληνική Βουλή την άλλη Τρίτη.
Αν δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός από την πλευρά των δανειστών ή δεν κολλήσει η διαπραγμάτευση σε κάποια από τα ακανθώδη θέματα, αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν εκλογές, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Η καταψήφιση της νέας συμφωνίας από πλευράς των βουλευτών που έχουν αναφορές στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από βεβαία και ως εκ τούτου η προεδρική πλειοψηφία θα θεωρήσει πως η κυβέρνηση έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο είναι πιθανόν να επισκεφτεί μετά την εκταμίευση της δόσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή συνεργασίας, πράγμα που για τυπικούς λόγους ενδέχεται να επιχειρήσει ο κ. Παυλόπουλος. Ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ξεκαθάρισε ότι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι «ξεκάθαρα αντίθετος» σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων από αυτήν τη Βουλή με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι χωρίς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο – αν υπάρξει συμφωνία – καθίσταται βέβαιο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν τα πράγματα πάνε βάσει των σημερινών δεδομένων και χρονοδιαγραμμάτων σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση, τότε δεν αποκλείεται η ημερομηνία των εκλογών να είναι ακόμη και η 13η Σεπτεμβρίου, ή, εναλλακτικά, η 20η , δηλαδή μια εβδομάδα μετά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr