Με τα χρονικά περιθώρια στενά, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια «stand by» για το Σεπτέμβριο για κυρώσεις της νέας συμφωνίας και τις εντυπώσεις αρνητικές από το φραστικό «πιγκ-πογκ» για τον τόπο διεξαγωγής των συζητήσεων, θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν ώστε να σπάσει τον «τοίχο» καχυποψίας των θεσμών και ειδικά της «σκληρής Ρουμάνας» κας Ντελκουλέσκου του ΔΝΤ.
Ο εκφρασμένος στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό, είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου να υπάρχει συμφωνία και μετά να μπει μπρος η διαδικασία νομοθέτησης των πρώτων προαπαιτούμενων. Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα δεν θα απουσιάσει καθόλου από την Αττική, ώστε να εποπτεύει από κοντά τις συζητήσεις και να παρεμβαίνει όπου χρειαστεί.
Πάντως την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, η ομάδα των θεσμών Ντελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (Ε.Ε), Ρίφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να καταφτάσει. «Δεν υπάρχουν πολιτικά και διπλωματικά εμπόδια» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές το Σαββατοκύριακο αναφερόμενες στην έλευση των κλιμακίων και των επικεφαλής, ωστόσο όλοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις σημειώνουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Γι΄ αυτό ήδη στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα της σύναψης νέου «δανείου – γέφυρα», στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, για το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Το πρώτο δείγμα αξιοπιστίας
Μέχρι αύριο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει τον τόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, καθώς η άλλη πλευρά ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πάντως, αναπόφευκτα, το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι κεντρικό σημείο έστω και αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει «θέατρο». Γι΄ αυτό προτάσσεται και πάλι η λύση ξενοδοχείου ή άλλου δημόσιου σχετικά ουδέτερου σημασιολογικά κτηρίου. Η γρήγορη πάντως επίλυση του θέματος θα είναι, όπως εκτιμούν πολλοί, μια πρώτη απόδειξη ότι οι «παιδικές ασθένειες» έχουν περάσει.
Οι εκπρόσωποι πάντως των θεσμών θα έχουν αναπόφευκτα άμεση πληροφόρηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και την ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει να διαμορφώσει μια ισχυρή επικοινωνιακή ομάδα ώστε να δίνει την δική τη εκδοχή με αποτελεσματικό τρόπο στις συζητήσεις έχοντας λάβει το «μάθημα» από την εποχή Βαρουφάκη, οπότε όλοι μάθαιναν τι συνέβαινε από τις συνεντεύξεις του υπουργού ή τις διαρροές των ξένων.
Ο πονοκέφαλος των προαπαιτούμενων
Μεγάλο αγκάθι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το θέμα που φορείς, όπως το ΔΝΤ θέτουν και έχουν να κάνουν με νέο «Αυγουστιάτικο» πακέτο προαπαιτούμενων (πρόωρες συντάξεις και φορολογικές παρεμβάσεις). Για το λόγο αυτό και με στόχο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις υπήρξε παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, με στόχο να μην ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» νέων απαιτήσεων που θα ναρκοθετήσει και πολιτικά την κυβέρνηση, που τη δεδομένη στιγμή δεν επιθυμεί ρήξεις και μοχλεύσεις στο εσωτερικό της. Άλλωστε ενόψει διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνεχή επαφή με τις ηγεσίες των θεσμών ρίχνοντας εκεί το βάρος και όχι στο εσωκομματικό του κόμματος.
Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, ξένος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αναφέρει πως η όλη καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και ο δεύτερος ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον prior actions προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr