Ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει την προοπτική για τη σωτηρία της χώρας, ανοίγει μετ΄ εμποδίων δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός τελεί υπό συνθήκες εσωκομματικής ομηρείας και οιονεί απώλειας της δεδηλωμένης.
Απέναντι στις επιλογές του, έχει μια συμπαγή ομάδα του κόμματος, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τη λογική του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποίαν στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική και του θυμίζει «ενοχλητικά» τις προγραμματικές αρχές και τις λαϊκές αναφορές του κόμματος.
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζουμε τα Μνημόνια» ήταν η ενδεικτική δήλωση μετά την ψηφοφορία του επικεφαλής της ισχυρής Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στην οποία αποτυπώνεται εναργώς το αδιέξοδο και η κορυφαία αντίφαση που διαπερνά αυτές τις στιγμές το κυβερνών κόμμα.
Το παιχνίδι, όπως καθολικά αναγνωρίζεται στο πολιτικό φάσμα, βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος πλέον καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να αντεπεξέλθει στις επικείμενες μάχες.
Αν στο προοίμιο όσων επίκεινται, οι διαφωνίες ήταν αυτής της έκτασης, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αντέξει τους προσεχείς κλυδωνισμούς μιας συμφωνίας που θα αλλοιώσει τελείως, όπως πολλά στελέχη του φοβούνται, τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Η πορεία για τον πρωθυπουργό προμηνύεται μαρτυρική καθώς ταυτόχρονα με τις σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι υποχρεωμένος να φέρει σε πέρας, με τους δανειστές, προκειμένου όπως τονίζει να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, θα πρέπει να αφιερώσει ζωτικές εφεδρείες για να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν με «σαδιστική προθυμία», τη συναίνεσή τους να βοηθήσουν την κυβέρνηση ώστε να περάσει τους δύσκολους κάβους. Όμως ήδη ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης ζήτησε μερτικό σε μια ιδιότυπη συγκυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτό, η αντιπολίτευση να στηρίζει τα μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κόστος να ψηφίζει κυβερνητικά μέτρα που θα προωθούν την πολιτική του. Εφεξής πάντως, όπως εξηγούσαν κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ, «θ΄ αφήσουμε τον Τσίπρα να τσουρουφλιστεί μόνος του»…
Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα, το γεγονός ότι οι απώλειες «περιορίστηκαν» σε διαχειρίσιμα επίπεδα και δεν υπερέβησαν τον κρίσιμο αριθμό των 40 βουλευτών, απομακρύνει το ενδεχόμενο σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης.
Το πλήγμα πολιτικό και γοήτρου που δέχθηκε ο πρωθυπουργός είναι ηχηρότατο, αλλά, ο ίδιος, όπως σχολίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής, έχει την δυνατότητα τις επόμενες ώρες να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό- ίσως και σε αλλαγή της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία υπερθεμάτισε υπέρ του Όχι- προκειμένου η κυβέρνηση να ανακτήσει την χαμένη της συνοχή. Από κει και πέρα θεωρείται βέβαιο, ότι θα πρέπει να αναζητήσει έναν κοινό τόπο μέχρι να ξαναστηθούν οι γέφυρες με τις εσωκομματικές τάσεις που κλονίστηκαν αισθητά.
Η κρισιμότερη μεταπολιτευτικά συνεδρίαση της Βουλής, δεν εκτυλίχθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά στους πολύβουους διαδρόμους και το Περιστύλιο, όπου σκορπισμένοι οι βουλευτές προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τις επικρατούσες διαθέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου συνεδρίασαν σε φορτισμένο κλίμα οι κυβερνητικοί βουλευτές άκουσαν την έκκληση του πρωθυπουργού για ενότητα και ομοφωνία προκειμένου να μη δικαιωθεί το σχέδιο των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης. Η κριτική που δέχθηκε, ιδίως όταν υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στις παρούσες συνθήκες, ήταν, ιδίως από την αριστερά της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, δριμεία και επιθετική.
Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες του ζήτησαν σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, να ψηφίσει τα μέτρα από τη Βουλή με τη σύμπραξη των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου και ακολούθως να «παίξει καθυστέρηση» προετοιμάζοντας τους πολίτες για ρήξεις. Στη Βουλή, έφθαναν συνεχώς πληροφορίες, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Κ.Ε του κόμματος να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του οργάνου, για αποφάσεις Νομαρχιακών Επιτροπών που ζητούσαν να μην ψηφιστούν τα μέτρα. Η πόλωση στα ηγετικά κλιμάκια, ήταν φανερό ότι άρχισε να περνά και στους κατώτερους ορόφους. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να επιτίμησε τον Γ. Δραγασάκη λέγοντας «εσύ έφερες τα Μνημόνια».
Ανεβάζοντας τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε δραματικά πως «δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα χωρίς την καθολική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ» και παίρνοντας εκνευρισμένος το σακάκι βγήκε από την αίθουσα σπρώχνοντας με ορμή την πόρτα.
Το απειλητικό φάσμα των εκλογών, είχε ήδη αρχίσει να απλώνεται απειλητικά πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Σκεπτικοί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσπαθούσαν να αθροίσουν δυνάμεις, ενισχύοντας το εκλογικό σενάριο σε μια προσπάθεια να ομογενοποιηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να συγκεντρωθεί ο οριακός αριθμός των 151 βουλευτών.
Την ίδια στιγμή, πηγές του Ποταμιού, ενημέρωναν τους δημοσιογράφους, ότι σε επικοινωνία του ηγέτη του Κινήματος Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος τον ενημέρωσε πως αποδίδει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία και ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα εκλάμβανε τις διαρροές στην κάλπη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως απώλεια της δεδηλωμένης.
Η πίεση προς την πλευρά των διαφωνούντων, εντάθηκε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε γνωστό από ακριτομυθίες και φήμες στο Κοινοβούλιο πως ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Προεδρία της Δημοκρατίας, πληροφορία πάντως που δεν επιβεβαιωνόταν εκ μέρους της.
Και ο κλοιός των «εκβιασμών», προκειμένου να εκμαιευθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έφτασε στο απόγειο, όταν με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από περιπετειώδη τρόπο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε, παραδόξως, ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνεννόηση προφανώς μεταξύ τους, αποφάσισαν να μη ζητήσουν το λόγο στη συνεδρίαση.
Καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα και ενώ τα μικρής έκτασης επεισόδια που ξέσπασαν στο Σύνταγμα λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν κοπάσει, η κατάσταση είχε ήδη αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται. Η αγωνία και οι μακρόσυρτες ζυμώσεις έδωσαν τη θέση τους στην αναμονή.
Κι όταν ανακοινώθηκε το καταλυτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, άρχισε το κλασσικό γαϊτανάκι των ερμηνειών…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr