Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, περιέγραψε την κατάσταση και αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε όχι μόνο επί 17 ώρες στην Ευρωσύνοδο, αλλά και όλο το χρονικό διάστημα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι σεβάστηκε τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Περιγράφοντας τα γεγονότα των τελευταίων ετών και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν εκφρασμένη η πολιτική βούληση από συντηρητικούς κύκλους της ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.
Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν άφηνε τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά θα υπήρχαν σε καθεστώς εθνικού νομίσματος.
Μίλησε, δε, για το χρέος της κυβέρνησης που, όπως είπε, είναι να αποφευχθεί μία σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής.
Σημείωσε πως διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε και γι' αυτό ο ίδιος έμεινε ως το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας τη μάχη στις Βρυξέλλες.
Η πολιτική εκτίμηση του πρωθυπουργού στην ομιλία του ήταν πως υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει η κυβέρνηση αυτή, κάτι που εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο που υπήρχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους βουλευτές του, συναισθανόμενος απολύτως κριτικές, αιτιάσεις, προβληματισμούς και διαφωνίες, όπως είπε, να διατηρήσουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr