Μετά τη χθεσινή του παρουσία στην ΕΡΤ, είναι εμφανές ότι ξεκινάει τη σύνθεση του νέου αφηγήματός του, που περιλαμβάνει ένα κοινό τόπο με το χτες αλλά και μία διαφοροποίηση. Και ο ίδιος ουσιαστικά «οδηγήθηκε σε κυβίστηση» μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τον προεκλογικό του λόγο, αλλά ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας «πατάει σε ένα σχετικά παρθένο έδαφος» καθώς δε βαρύνεται με κυβερνητικές ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο «παίζοντας» μια ζαριά κρίσιμη για το πολιτικό του μέλλον. «Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου για τα λάθη και τις παραλείψεις. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το σχέδιό μου σε ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιήσω ένα πρόγραμμα ανεξάρτητα του τι πιστεύω», υπογράμμισε, δίνοντας τον τόνο για τον «αστικό μετασχηματισμό του κόμματος.
Με την κυβέρνηση σε αφασία λόγω της διαπραγμάτευσης εδώ και καιρό, ο Πρωθυπουργός καλείται να δώσει πλέον διαπιστευτήρια κυβερνησιμότητας, κάτι που εμφατικά ζητούν πολλά στελέχη του. Όπως αναφέρουν πλέον, θα κριθεί από την καθημερινή διαχείριση, που έχει μείνει πίσω λόγω της συγκυρίας. Πλέον υπουργοί και όσοι μπουν στο σχήμα, αλλά και ο ίδιος θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτό, ώστε να αποδείξουν ότι μπορούν. Ωστόσο αυτό κρύβει και τις μεγάλες παγίδες, πέρα από τις προκλήσεις.
Στα όπλα της κυβέρνησης για το νέο αφήγημα είναι τα χρηματοδοτικά της συμφωνίας, που ωστόσο ακόμα παραμένουν ασαφή. «Είπα ότι η συμφωνία θα είναι καλύτερη αν υπάρξουν δυο χαρακτηριστικά: βάλαμε το χρηματοδοτικό πλαίσιο (μας έδιναν 18 δισ. για πέντε μήνες και νέα διαπραγμάτευση) και το πήραμε. Τώρα έχω δύσκολη συμφωνία (τα προαπαιτούμενα δεν άλλαξαν) αλλά έχω χρηματοδότηση τριετίας και προοπτική για το χρέος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία περιέχει μεν σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «αλλά δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχα μπροστά μου όταν έπαιρνα το τελεσίγραφο. Τότε έπαιρνα μια πρόταση με σκληρές μεταρρυθμίσεις και πέντε μήνες ζωής – και μετά ξανά νέο μνημόνιο», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι δίνει τη δυνατότητα για μια συνολική ανασύνθεση της οικονομίας της χώρας.
Στα θετικά της συμφωνίας, σημείωσε τα 82 δισ. ευρώ, που καλύπτουν όλες τις μεσοπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της χώρας την επόμενη τριετία και σαφή δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους από το 2022 και μετά εκτός από την de facto αναδιάρθρωση που γίνεται για το βραχυπρόθεσμο χρέος.
Επίσης, στάθηκε στα 35 δισ. που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς για επενδύσεις, τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να καταστήσει –θα το ξέρουμε όταν εγκριθεί η συμφωνία– ως γεγονός χωρίς επιστροφή την πιθανότητα Grexit, σημείωσε.
Παράλληλα, σημειώνει ότι δίνει μια προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων στην Ελλάδα και εξόδου στις αγορές.
Ουσιαστικά τα λεγόμενα αυτά θα είναι και το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα αξιολογήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr