Από το βήμα της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε εκτενώς τους λόγους που τον υποχρέωσαν σε μια οδυνηρή προσγείωση στο έδαφος του ρεαλισμού και προσπάθησε να τονίσει την εντύπωση ότι ακόμα και εντός των ασφυκτικών δημοσιονομικών πλαισίων που τέθηκαν από τους δανειστές υπάρχουν χρονικά περιθώρια να αναπτύξει το πολιτικό του σχέδιο και να αμβλύνει τις επαχθείς επιπτώσεις σε βάθος τριετίας.
Κάλεσε δε τους συντρόφους του να μη δικαιώσουν τους σκληρούς συντηρητικούς κύκλους που επιθυμούν πτώση της κυβέρνησης «βάσει σχεδίου», υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση, πολιτικά προέχει η οριστική αποφυγή του Grexit.
Την ίδια στιγμή, αποτιμώντας τις εξάμηνες διαπραγματεύσεις σχολίασε ότι την ύστατη στιγμή, είχε να επιλέξει ανάμεσα στη σωτηρία της χώρας και την άτακτη χρεοκοπία, καθώς το μόνο εναλλακτικό σχέδιο ήταν η πρόταση Σόιμπλε για συναινετική έξοδο από το ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα εξομολογήθηκε έμμεσα, ότι κάποια στιγμή, «φλέρταρε» με την ιδέα και ζήτησε να έχει μια καθαρή εικόνα σχετικά με το Grexit, αλλά, όταν αντιλήφθηκε τις ολέθριες συνέπειες εγκατέλειψε κάθε σκέψη επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνθηκε ΗΠΑ- Ρωσία και Κίνα επίσης τον απέτρεψαν- «κανείς δε μας στήριξε», είπε…- γεγονός που καθιστούσε επιπρόσθετα απαγορευτική αυτήν την επιλογή χωρίς αξιόπιστα συναλλαγματικά αποθέματα.
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου για τα λάθη κι ότι έβαλα την υπογραφή μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω, αλλά, δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Αυτό όμως που προέχει είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα θα αποφύγει την καταστροφή και την ακυβερνησία και ότι δεν θα καταρρεύσουν οι Τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας σε τόνους αυτοκριτικής παραδέχθηκε την αυταπάτη πως αυτή η Ευρώπη, όσο κι αν πέτυχε μια Πύρρειο νίκη που ενέχει τα ψήγματα μελλοντικών αλλαγών, θα μπορούσε να μετακινηθεί από τη σημερινή ακαμψία..
Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης, ότι έφερε στις αποσκευές του μια «πολύ κακή Συμφωνία» προϊόν όπως είπε ωμών εκβιασμών και πιέσεων, αλλά, υποστήριξε ότι παρόλα αυτά, τα υφεσιακά μέτρα αντισταθμίζονται από την απομάκρυνση της απειλής για Grexit και το θετικό τρίπτυχο: κάλυψη των βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών ύψους 82 δις της προσεχούς τριετίας, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα 35 δις και ευοίωνος ορίζοντας μακροπρόθεσμα, για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Οικονομία
Ερωτηθείς για τις Τράπεζες ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας θα πάρει καιρό. Όπως ανέφερε: «τα 25 δις της ανακεφαλαίωσης είναι υπεραρκετά. Εγώ πιστεύω πως θα χρειαστούν πολύ λιγότερα, γύρω 12- 15 δις ευρώ. Το πότε θα ανοίξουν και πάλι, είναι συνάρτηση του χρόνου που θα κυρωθεί η Συμφωνία, δηλαδή σε ένα μήνα. Μετά την κύρωση, θα αυξηθεί ο ELA, αλλά η επαναφορά της κανονικότητας θα γίνει σταδιακά πρώτα με την αύξηση των ορίων ανάληψης από τα ΑΤΜ και μετά με το πλήρες άνοιγμα το οποίο τώρα δεν μπορώ να το προσδιορίσω».
Για το capital control είπε: «Έκανα ό,τι μπορούσα. Όταν αποφάσισα το Δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση ότι θα μας δινόταν χρόνος. Η στάση των εταίρων ήταν εκδικητική. Βρεθήκαμε απέναντι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα. Πήρα ρίσκα».
Plan B είχε μόνο ο Σόiμπλε.
Ο πρωθυπουργός εξομολογήθηκε αφοπλιστικά: «η μεγαλύτερη διάψευση για μένα, ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι η μόνο εναλλακτική (σ.σ: ανάμεσα στη χρεοκοπία και το Μνημόνιο) ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Όταν το πρότεινε στον Βαρουφάκη γύρω στον Μάρτιο- Απρίλιο να βγούμε από το ευρώ συναινετικά. Τους είπα πως αυτό είναι αδιανόητο. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι θα είχαμε και εθνικό νόμισμα και μνημόνιο. Ζήτησα όμως μια ανάλυση επιπτώσεων από ένα πιθανό Grexit για να δω πως θα μπορούσαμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Όταν το διάβασα πείστηκα ότι δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική, η οποία, όσο κι αν με κατέκριναν, ποτέ δεν ήταν στόχος μου».
Εγώ δεν έφερα πίσω κανένα success story. Ποιες όμως ήταν οι επιλογές μου; Αυτή που κι εγώ και ο καθένας στη θέση μου θα έκανε προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άτακτη χρεοκοπία. Επιστροφή στη δραχμή χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα ήταν καταστροφή. Και οι άλλοι που έχουν βγάλει έξω 250 δις θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα…».
Σε τι διαφέρει από τα προηγούμενα το «Μνημόνιο Τσίπρα». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε τα εξής:
-Ύφεση: τα τελευταία χρόνια η ετήσια προσαρμογή ήταν της τάξης του 4% ετησίως, ενώ τώρα θα είναι 1% και τα μέτρα, ύψους 7,9 δις ευρώ θα διαχυθούν σε βάθος τριετίας. Το υφεσιακό μίγμα είναι καλύτερο και έχουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Η χώρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κινηθεί εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της Συμφωνίας
-Μισθοί & Συντάξεις δεν κόβονται, ωστόσο, η αγοραστική ικανότητα πριονίζεται από την αύξηση του ΦΠΑ. Παράλογη η αύξηση του συντελεστή στην εστίαση και στον τουρισμό. Το πρόβλημα του Φόρου βρίσκεται στην εισπραξιμότητα και όχι στο ύψος του. Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020, συνεπώς έχουν ακόμα περιθώρια.
-Ασφαλιστικό: Ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές. Είτε με τρόικα, είτε χωρίς πάντως, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε. Ανορθολογική και μη προοδευτική η συνταξιοδότηση από τα 45 και στις γυναίκες με ανήλικα αντί να εξασφαλίζουν διετείς άδειες. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας είναι προοδευτική πολιτική. Η απώλεια 25 δις των ταμείων από το PSI σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία διογκώνουν το πρόβλημα έλλειψης πόρων.
-Ανάκληση ψηφισμένων νόμων: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Απλώς η καγκελάριος Μέρκελ έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα στη δική της Βουλή. Θα επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπου υπάρχει θέμα, αλλά, ούτε στο θέμα της ΕΡΤ υφίσταται, ούτε στην επαναπρόσληψη των 9.000 απολυμένων όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε 15.000, ούτε στο νόμο της ιθαγένειας. Όσο για τις 100 δόσεις δεν μπορούν να παρθούν πίσω γιατί έχουν ήδη πληρωθεί.
-Για το Ταμείο: Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση του Σόιμπλε. Τελικά αντί για το Λουξεμβούργο, η έδρα του θα μείνει στην Ελλάδα, υπό ελληνική διοίκηση και αντί για 50 δις εθνικής περιουσίας, θα περάσουν από εκεί σε βάθος 30 χρόνων 25 δις ευρώ, όχι κατ΄ ανάγκην από ιδιωτικοποιήσεις αλλά από ελληνικά assets και 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και από αυτά, μόνο τα 12,5 θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή του χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr