Σύμφωνα με όσα είπε η Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ψηφίσει άμεσα όλα τα σχετικά νομοθετήματα ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ουσιαστικά μέσα σε δύο μέρες η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τα ανοικτά θέματα της 5ης αξιολόγησης ώστε να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη χρηματοδότηση από τον ESM.
Πλέον η σκυτάλη περνάει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, καθώς με βάση τις ψηφοφορίες στη Βουλή, θα γίνει η τελική διαμόρφωση της συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη, σε έκτακτο Eurogroup. Ξεκινά, εντατικά η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και αναμένονται σημαντικές εσωτερικές πολτικές ανακατατάξεις καθώς πολλά από τα προαπαιτούμενα ήταν κόκκινες γραμμές για το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο φόντο αυτής της «διαδικασίας συναγερμού» θα πρέπει το μέγαρο Μαξίμου να διαμορφώσει τους όρους για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση, που θα μπορεί να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, με ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε πρώτο χρόνο αναμένονται αντικαταστάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, ώστε γρήγορα να κινηθεί η διαδικασία των άμεσων προαπαιτούμενων.
Επιπλέον επί τάπητος εκ των πραγμάτων τίθεται το ζήτημα με την Πρόεδρο της Βουλής που αρνείται αν παραιτηθεί. Είναι πρόδηλο ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος, θα εκφέρει αντιστάσεις για τις διαδικασίες εξπρές που απαιτούνται γεγονός που ήδη προβληματίζει την κυβερνητική πλευρά. Ήδη, ακούγονται φωνές για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Κάτι τέτοιο όμως έχει θεσμικά προσκόμματα και μπορεί να γίνει, μόνο, με παραίτηση ή με κατάθεση πρότασης μομφής, από κάποιο από τα κόμματα, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εξαπέλυσε μέσω του Ant1 ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της ρόλο για να μην πάρει απόφαση η Βουλή και πως «συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης ζήτησε να παραιτηθούν όσοι διαφώνησαν με τη γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες και διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ αν διαφωνούσα θα είχα παραιτηθεί και θα παρέδιδα την έδρα».
Τσίπρας: Ξεκινάει πόλεμο στα σκληρά κατεστημένα
Στη συνέχεια πάντως κι εν όψει της τελικής συμφωνίας, που δεν αποκλείεται να πάρει αρκετό χρόνο για να διαμορφωθεί, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει τη σκυτάλη σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να μην εμπλακεί ο ίδιος με «επώδυνες» υπογραφές. Στέκονται μάλιστα στην πρόσφατη αναφορά του ότι «δε θα γίνει Παπαδήμος» τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα προτιμήσει να παραχωρήσει το «προνόμιο» της εξουσίας σε πρόθυμους για υπογραφές. Ωστόσο όπως είπε και στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει προωθώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και κατανέμοντας τα βάρη με δίκαιο τρόπο. «Όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε μια λύση, θα πρέπει να παλέψουμε για να σπάσουμε τα σκληρά κατεστημένα εντός» είπε προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «πογκρόμ» κατά της διαπλοκής. Αυτή είναι υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια» είπε δίνοντας τον τόνο για να αντισταθμισθούν τα επώδυνα μέτρα. Πάντως το μεγάλο ζητούμενο είναι, εάν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανανέωση της λαϊκής εντολής σε σύντομο χρόνο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr