Στο πλαίσιο αυτό πλέον η σκυτάλη περνάει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, καθώς με βάση τις ψηφοφορίες στη Βουλή, θα γίνει η τελική διαμόρφωση της συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη, σε έκτακτο Eurogroup. Ξεκινά, συνεπώς από … Δευτέρα, εντατικά η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και ξεδιπλώνονται τα πλάνα αντικαταστάσεων των υπουργών, που διαφώνησαν και δε στήριξαν την ελληνική πρόταση.
Κοινοβουλευτικός πυρετός
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ήδη, ακούγονται φωνές για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Κάτι τέτοιο όμως έχει θεσμικά προσκόμματα και μπορεί να γίνει, μόνο, με παραίτηση ή με κατάθεση πρότασης μομφής, από κάποιο από τα κόμματα, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί.
Στη συνέχεια με μορφή κατ΄ επείγοντος, όπως γινόταν και στα προηγούμενα μνημόνια υπό τη σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να περάσουν τα πρώτα νομοσχέδια, που ζητούν οι εταίροι. Σύμφωνα με πληροφορίες το «διαβατήριο αξιοπιστίας» αναμένεται να είναι τα νομοσχέδια για την αναμόρφωση του ΦΠΑ και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, όπου η Γερμανική Fraport έχει αναδειχθεί πλειοδότης.
Σημειώνεται ότι οι εταίροι, στο Eurogroup του Σαββάτου, φέρεται να ζήτησαν από τη κυβέρνηση να καταθέσει αλλεπάλληλα νομοσχέδια, αρχικά για το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων (σπάσιμο των καρτέλ σύμφωνα με την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και το «πάγωμα» όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Ανοικτή η μεταβατική συμφωνία
«Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμα χρειαζόμαστε εγγυήσεις εκ μέρους της Ελλάδα» δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Schelling. «Έχουμε χάσει πολύ χρόνο» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και μετά τη λήξη των ελληνικών υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, στις 20 Ιουλίου. «Χρειαζόμαστε έναν προσωρινό χρηματοδοτικό μηχανισμό» προσέθεσε, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν «εναλλακτικά σενάρια» στους ηγέτες της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα.
Ανασχηματισμός εν όψει
Στο φόντο αυτής της «διαδικασίας συναγερμού» θα πρέπει το μέγαρο Μαξίμου να διαμορφώσει τους όρους για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση, που θα μπορεί να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, με ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε πρώτο χρόνο αναμένονται αντικαταστάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, ώστε γρήγορα να κινηθεί η διαδικασία των άμεσων προαπαιτούμενων. Στη συνέχεια πάντως κι εν όψει της τελικής συμφωνίας, που δεν αποκλείεται να πάρει αρκετό χρόνο για να διαμορφωθεί, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει τη σκυτάλη σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να μην εμπλακεί ο ίδιος με «επώδυνες» υπογραφές. Στέκονται μάλιστα στην πρόσφατη αναφορά του ότι «δε θα γίνει Παπαδήμος» τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα προτιμήσει να παραχωρήσει το «προνόμιο» της εξουσίας σε πρόθυμους για υπογραφές. Ωστόσο αυτό προσκρούει σε αντιδράσεις τόσο κάποιων εκ των έξω, που βλέπουν ότι ο μόνος ισχυρός πολιτικός παράγων στην Ελλάδα, που μπορεί να περάσει δύσκολα μέτρα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και σε εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα πρέπει να δώσει τη μάχη, ίσως και με ανανέωση της λαϊκής εντολής σε σύντομο χρόνο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr