Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η χώρα βυθίζεται ακόμα πιο βαθειά στην πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα, καθώς 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την ώρα της κάλπης αγνόησαν την έκκληση που ακόμα και την ύστατη στιγμή απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας να μη θέσουν σε αμφισβήτηση την δεδηλωμένη και καλώντας τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Το γεγονός ότι μεταξύ τους βρίσκονται δύο υπουργοί, οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προοιωνίζεται κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον οποίον επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δήλωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν άφησε αμφιβολίες για τις πρωθυπουργικές προθέσεις, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά προβληματική» τη διαφοροποίηση, προϊδεάζοντας για διοικητικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες του Μαξίμου, όπως επιβεβαίωσε αργότερα και ο πρωθυπουργός σε προσωπική δήλωσή του.
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, αλλά, δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη όλων των βουλευτών του. Η κοινοβουλευτική διαδικασία εξάλλου, πρωτόγνωρη για αστική Δημοκρατία, διατάραξε προσωρινά και τη σχέση του με τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμένο, ο οποίος απείλησε κάποια στιγμή να τινάξει τον κυβερνητικό συνασπισμό στον αέρα στο ενδεχόμενο να μειωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα πρωινά γεγονότα στη Βουλή, συνιστούν υπό προϋποθέσεις, θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, στο βάθος των οποίων εγκυμονούνται ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, ή ακόμα και νέες εκλογές, δεδομένου ότι ακόμα και στην περίπτωση που η πλευρά των δανειστών θα προσφέρει στην Ελλάδα μια τελευταία «σανίδα σωτηρίας», είναι βέβαιο, όπως συμφωνούσαν πολλοί στο Κοινοβούλιο, ότι θα αξιώσει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να την εφαρμόσει.
Όλα κρέμονται τις επόμενες ώρες από μια κλωστή. Αν η συμφωνία που θα διασφαλίσει ο κ. Τσίπρας κριθεί ικανοποιητική, τότε, η κυβέρνησή του και το «ομοσπονδιακό» του κόμμα θα έχουν ένα εύσχημο άλλοθι να την εφαρμόσουν, προσδοκώντας ότι στο βάθος της προσεχούς τριετίας θα ξεδιπλώσουν ένα εθνικό σχέδιο που θα διαμορφώσει νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και η συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα καταθέσουν τα όπλα. Και αυτό προκειμένου να μη δικαιώσουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δίνοντας ένα τόνο επικείμενων εξελίξεων, δήλωσε σε λακωνικό μήνυμά του στις 5 το πρωί: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».
Νωρίτερα, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, δύο βουλευτίνες του κόμματος η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Έλενα Ψαρέα ψήφισαν Όχι, ενώ οκτώ βουλευτές, με πρώτον τον υπουργό Ανάπτυξης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον συνοδοιπόρο του, αν. υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους Κώστα Λαπαβίτσα, Γιάννη Σταθά, Στάθη Λεουτσάκο, Αθανάσιο Σκούμα και Αγλαΐα Κυρίτση (σημειώνεται ότι είναι… βουλευτής Επικρατείας) ψήφισαν «παρών».
Την ίδια στιγμή, απουσίαζαν οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλλας, Ελένη Σωτηρίου, Ραχήλ Μακρή, η οποία είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει τη συμφωνία, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Αυλωνίτου και Γιάννης Βαρουφάκης. Ειδικά η απουσία του τελευταίου, ο οποίος προτίμησε να μεταβεί στο εξοχικό του στην Αίγινα σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική καμπή για την οποία έχει τις ατομικές ευθύνες του, προκαλώντας γενική κατακραυγή.
Σε δήλωσή του, ο κ. Λαφαζάνης, ώστε να αποφύγει να εμφανιστεί ως ομαδάρχης, εξήγησε ότι με το «παρών» εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση σε μια πρόταση που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της χώρας. Ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε, ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά, όχι ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που αν γίνει δεκτό θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της φτώχειας.
Αμέσως μετά, ακολούθησε στο ίδιο κλίμα κοινή δήλωση 15 βουλευτών (ανάμεσά τους οι υπουργοί Ν. Χουντής και Κ. Ήσυχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αθ. Πετράκος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Λίτσα Αμανατίδου, ο Μ. Κριτσωτάκης, κ. άλ) οι οποίοι εξηγούσαν ότι ψήφισαν «Ναι» προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη, αλλά, διαμήνυαν την αλληλεγγύη τους σε όσους δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σαφή προσπάθεια να αποτραπεί κάθε σκέψη για ενδεχόμενες παραιτήσεις ή διαγραφές.
Στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός, όπως αναγνώρισαν χωρίς δυσκολία οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματός του, καταφεύγοντας σε συναινετικούς τόνους, αναγνώρισε την πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης που οδήγησε τη χώρα όπως σχολίασε πικρά σε ναρκοπέδιο, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης ανάγνωσης των ευρωπαϊκών συσχετισμών. Και χωρίς να αποφύγει τη γενναία αυτοκριτική, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι «να αποφευχθεί» αυτό που φαίνεται πως αντιλήφθηκε εκ των υστέρων μετά από πέντε μήνες ατέρμονης διαπραγμάτευσης: «ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση»…
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το Ναι, Β. Μειμαράκης (ΝΔ), Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) και Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξαν το αίτημά του, διαχωρίζοντας όμως τη θέση τους, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό –πιο ένθερμος ήταν ο κ. Θεοδωράκης- και επιφυλασσόμενοι για τη Συμφωνία και τα μέτρα που θα παρουσιάσει. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε καταστροφικά αποτελέσματα εξαπατώντας τους πολίτες, ενώ η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για νέο Μνημόνιο.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr