Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να... απολογηθεί για το πώς πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα, να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες το πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτό το "όχι"του ελληνικού λαού, αλλά και να κάνει ξεκάθαρο το αν επιθυμεί μια συμφωνία πάση θυσία ή όχι.
Αρνητικό το κλίμα
Το κατά πόσον, το κλίμα θα είναι αρνητικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό, γίνεται σαφές από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Μετά από το σαφές «όχι» στο δημοψήφισμα δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγματεύσεις». Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτηριστικά έκανε αναφορά στην ανάγκη αναμονής της τοποθέτησης του Έλληνα Πρωθυπουργού: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής και αφού τον ακούσουμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».
Οι στόχοι του Πρωθυπουργού
Από τη μεριά του, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο ότι πλέον έχει έκδηλη την στήριξη του ελληνικού λαού βασιζόμενος στο 61% του «όχι», αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας (πλην ΚΚΕ) και με το οποίο γίνεται σαφές πως το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με του εταίρους, αλλά τη βούληση για μια καλύτερη και πιο βιώσιμη συμφωνία.
Δεσμεύσεις θα ζητήσουν οι εταίροι
Όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι, θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί για τις προθέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης να μείνει η χώρα στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, την ώρα που είναι σαφές οτι η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα έχει κλονιστεί μετά την πεντάμηνη ατέρμονη διαπραγματευση και την εξέλιξη με το δημοψήφισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr