Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.
Όπως αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
Δείτε αναλυτικά όλο το non paper που εκδόθηκε από το Μαξιμου με το κείμενο της συμφωνίας:
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ψυχρή υποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Ευρώπη
Ψυχρή έως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Χωρίς να λένε ότι πρόκειται για μια ιδέα «φτου κι απ' την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.
«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr