Μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις με τις ενστάσεις του ΔΝΤ, την απροθυμία του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας να διαμορφώσει συνθήκες συμφωνίας και τη μιντιακή και αντιπολιτευτική κριτική να θέτει και πάλι ζητήματα ρήξης, ωστόσο από την πλευρά του το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιχειρεί να ξεκινήσει το μασάζ ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική πλειοψηφία.
Παρά το γεγονός ότι η όποια συμφωνία απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι εφόσον τρέξουν τρεις προϋποθέσεις μπορεί η συμφωνία να περάσει.
Κλειδιά είναι για την αποδοχή:
- Η παρουσίαση με πειστικό τρόπο ενός αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, που προβλέπεται να φτάσει με μόχλευση το ύψος των 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
- Η διατήρηση του επιμερισμού των βαρών στα ανώτερα στρώματα.
- Η επικοινωνιακή διαχείριση του mail Χαρδούβελη, που αν εφαρμοζόταν με πλεονάσματα 3,8% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (όπως ήταν το σενάριο) θα επέφερε μέτρα πάνω από 12 δισ. ευρώ.
- Η δέσμευση για το χρέος.
Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κινητικότητα. Δύο βουλευτές από την ΚΟΕ θεωρούνται ως ανένδοτοι στη μη ψήφιση (Δημ. Κοδέλλας - Ελ. Σωτηρίου) ενώ για τους Κώστα Λαπαβίτσα, Αλέξη Μητρόπουλο, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, εκτιμάται χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο ότι κομβικό θα είναι το θέμα του χρέους παρά τις αρχικές ηχηρές ενστάσεις που έχουν καταθέσει.
Βαρόμετρο πάντως για το αν θα υπάρξουν κάλπες θα είναι οι τοποθετήσεις της:
- της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία άγνωστο είναι το πώς θα αντιδράσει με ενδεχόμενες κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ψήφισης της «συμφωνίας» που επιβάλουν οι δανειστές,
- του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, που επηρεάζει κατ΄ ελάχιστον 10 βουλευτές,
- του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ο οποίος αναμένει, με κομμένες τις αμυντικές δαπάνες, τις «κόκκινες γραμμές».
Πάντως, όπως μεταφέρουν στο Reporter πολιτικά στελέχη, εάν το ζήτημα τους χρέους ενταχθεί στη «συμφωνία» ως ρητή δέσμευση, τουλάχιστον των εταίρων και δανειστών και όχι ως μια γενικόλογη αναφορά, όπως συνέβη το 2012, τότε δεν συντρέχει κίνδυνος για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr